Český startup analyzující NFT si po pár měsících přišel na 37 milionů korun

13. 4. 2022 – 14:10 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Český startup analyzující NFT si po pár měsících přišel na 37 milionů korun
zdroj: NFTScoring, Zakladatelé Adam Zvada a David Mokoš

Jako jedni z prvních na světě začali Adam Zvada s Davidem Mokošem analyzovat fenomén NFT a jako jedni z prvních českých projektů se dostali do prestižního amerického akcelerátoru Y Combinator. Nevídaná investice poputuje na rozšíření týmu.

NFT (non-fungible token) jsou žhavým a leckdy i ožehavým tématem. Jedná se o digitální dílo jako třeba obrázek či hudební skladbu, kterou lze skutečně vlastnit a obchodovat s ní. Internet je plný zpráv o tom, kterak se další obrázek prodal za horentní sumy a abyste se náhodou nenechali napálit, český startup NFTScoring za vás ověří hodnotu nakupovaného tokenu.

„Technologie za NFT je fascinující, poprvé přináší opravdové vlastnictví v digitálním světě. NFT se postupně začínají reálně využívat, ale v současné době je na ně primárně nahlíženo jako na investiční aktivum. Cílem NFTScoringu je profesionalizace obchodování s NFT a poskytnutí komplexních nástrojů, které používají například obchodníci s akciemi,“ říká Adam Zvada, spoluzakladatel NFTScoringu.

NFTScoring zdroj: NFTScoring

Silnou stránkou startupu je vyhodnocování komunity. Jak Adam, tak druhý zakladatel David Mokoš studovali umělou inteligenci a ví, jak tvořit datové toky a matematické modely. Toho chtějí do budoucna hodně využít.

„NFT je nový trh a díky unikátnosti každého aktiva velmi odlišný od jiných. Jsme jedni z prvních na světě, kdo NFT analyzují. V současnosti budujeme infrastrukturu, u které doufáme, že na ní vznikne nepřeberné množství nových aplikací,“ doplňuje David Mokoš.

Od chvíle, kdy dvojice vtrhla se svým nápadem na trh s kryptoměnami do chvíle, než přišla nevídaná investice ve výši 37 milionů korun, uběhly pouhé tři měsíce. NFTScoring je v pořadí teprve třetím českým startupem, který se dostal do prestižního amerického akcelerátoru Y Combinator. Investice poputuje na rozšíření týmu, který momentálně čítá deset lidí.

Spoluzakladatelé spolu nespolupracují poprvé. Společně působili v Avastu, založili agenturu Cognitic zaměřenou na umělou inteligenci a pracovali na startupu GoDeliver, který během pandemie pomáhal s rozvozem potravin lidem v karanténách. Zvada je zároveň spoluzakladatelem aplikace Fuzee, která propojuje nejrůznější způsoby cestování po Praze.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články