Česko-slovenský BuiltMind pomáhá s naceňováním nemovitostí. Teď míří do Ameriky

4. 8. 2022 – 16:00 | Digitál | Šárka Tmějová | Diskuze:

Česko-slovenský BuiltMind pomáhá s naceňováním nemovitostí. Teď míří do Ameriky
Zakladatelé BuiltMind, Peter Kanoš a Martin Decký | zdroj: BuiltMind

BuiltMind díky akcelerátoru kapitálového fondu Newchip vstupuje na americký trh. Startup Martina Deckého a Petera Kanoše oceňuje i odborná veřejnost, v soutěži na největší světové realitní konferenci MIPIM si jejich metoda objektivního naceňování nemovitostí odnesla stříbrnou příčku.

Česko-slovenský proptechový startup BuiltMind přišel na developerský trh s novou metodikou naceňování nemovitostí loni v lednu. Dvojice spoluzakladatelů se tehdy rozhodla zúročit zkušenosti nabyté při studiu na ČVUT, Harvardu a z byznysového bootcampu na univerzitě MIT.

Jejich nástroje umožňují automatizovat proces, který developeři do té doby museli provádět manuálně a zdlouhavě. Při naceňování kombinují interní data z klientských Google Analytics, veřejná data developerů, vývoj cen na trhu či informace z médií, ale i jiné makroekonomické ukazatele. Model je díky pokročilé umělé inteligenci dynamický a dokáže pružně reagovat na změny trhu. Bere v úvahu také historii cen v dané lokalitě.

Koncem roku se BuiltMind povedlo získat prvního investora v podobě českého venture kapitálového fondu Nation 1, který startup podpořil akcelerační investicí ve výši pěti milionů korun. Dalších 18 milionů jim přislíbil na expanzi v případě vstupu zahraničních investorů. K němu teď opravdu došlo – do svého akcelerátoru ho zařadil americký fond Newchip, který s portfoliem v hodnotě 9 miliard dolarů mezi své investory řadí PayPal nebo Goldman Sachs.

Startup Martina Deckého a Petera Kanoše na sebe letos upoutal pozornost účastí v oborové soutěži MIPIM Awards ve francouzském Cannes, které se v různých kategorií každoročně účastní stovky startupů z celého světa. V semifinále v kategorii data si nakonec odnesl druhé místo. „Již samotná účast na největší oborové soutěži je velkým krokem. Dostat se až na vrchol a do finále je pro nás obrovský úspěch. Z osobního hlediska nám to dokazuje, že naše činnost má smysl. Z profesní stránky je to signál, že náš produkt má své místo v developerském a realitním světě. Prakticky hned po vyhlášení výsledků o náš produkt projevili zájem noví klienti i investoři,“ shrnuje Martin Decký, jeden ze zakladatelů a CEO BuiltMind.

Do portfolia klientů se startupu letos podařilo přibrat developerskou společnost Cresco, jednu z největších firem svého druhu na Slovensku. BuiltMind ale vedle developerů úzce spolupracuje i se samotnými městy, která tak mohou zjistit přesnou hodnotu nemovitostí ve svém vlastnictví nebo efektivněji plánovat přestavbu či výstavbu nových budov.

Zdroje:
BuiltMind

Nejnovější články