České studio Kikiriki Games rozjíždí vývoj her pro nevidomé

6. 5. 2022 – 15:33 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

České studio Kikiriki Games rozjíždí vývoj her pro nevidomé
zdroj: Kikiriki Games

I osoby se zrakovým postižením mohou hrát videohry, jen je výběr vhodných titulů velmi omezený. Nabídku rozšíří české studio Kikiriki Games se hrou To the Dragon Cave od nevidomých pro nevidomé.

Přestože mnozí z nás berou hraní videoher jako samozřejmé odreagování po práci, jsou mezi námi tací, kterým je tento druh zábavy odepřen. Řeč je o nevidomých osobách, jimž je z nepřeberného množství her uzpůsobený jen velmi zanedbatelný zlomek. České vývojářské studio Kikiriki Games hodlá rozšířit možnosti hraní videoher pro zrakově postižené.

Za myšlenkou studia tvořícího hry pro takto specifické publikum stojí manželé Kuklovi. Zatímco Miloš Kukla nemá se zrakem potíže, jeho manželka Jana Kuklová je nevidomá a vždy ji mrzelo, že nemá takový výběr her jako její manžel. Slovo dalo slovo a začalo se pracovat na mobilní střílečce pro nevidomé To the Dragon Cave.

Na hře přitom pracovali oba manželé. Miloš se postaral o kód coby zkušený programátor, který opustil korporátní prostředí a Jana měla na starosti scénář hry a komunikaci v rámci studia, které se v průběhu vývoje rozrostlo na víc než 20 členů.

Ušlechtilý záměr studia Kikiriki Games podtrhli tím, že sami zaměstnávají hendikepované vývojáře, kteří často skončí bez práce i přesto, že jim jejich hendikep nebrání v jejím vykonávání. Společně tak stvořili jedinečnou hru To the Dragon Cave, která vyjde na mobilních telefonech s Androidem a iOS již 15. května.

Hráči v ní mají za úkol prostřílet se devíti prostředími až k dračí jeskyni. Na výběr mají ze tří zbraní a čekají na ně čtyři různé konce příběhu, po jehož dokončení se odemkne možnost nekonečné bitvy. Zážitek provázejí bohaté zvuky pomáhající nevidomým s orientací, ale díky jednoduchému uživatelskému rozhraní si To the Dragon Cave mohou zahrát i vidící hráči.

Projekt podporuje Nadace Vodafone, díky jejíž investici je hra nadabovaná a přeložená do několika jazyků. Jednou hrou to ale neskončí. „Rádi bychom vytvořili hry různých žánrů, aby si mohl vybrat každý,” říká Jana Kuklová pro StartupJobs Newsroom

Zdroje:

Nejnovější články