České odborníky na umělou inteligenci DataSentics koupil francouzský moloch Atos

26. 10. 2021 – 12:26 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

České odborníky na umělou inteligenci DataSentics koupil francouzský moloch Atos
zdroj: DataSentics

Pětiletý startup DataSentics se stává součástí gigantické IT společnosti Atos. V transakci figurují řádově stovky milionů korun.

Petr Bednařík v roce 2016 založil pražský startup DataSentics, jehož cílem bylo vytvářet produkty na základě umělé inteligence a machine learningu pro finanční, marketingové a obchodní společnosti ve středí a západní Evropě.

Se svými řešeními si získal klienty ve společnostech Mall.cz, Microsoft, Heureka, Erste, Moneta, Nestlé, nebo třeba v novince Flowpay.io, o které jsme informovali před pár dny. Jak informuje web Lupa.cz, tržby DataSentics za rok 2020 činily 80,6 milionu korun, což byl zhruba dvojnásobek oproti předchozímu roku. Čistý zisk z toho dělal 18 milionů korun.

Díky metodám startupu a své proslulosti neunikl hledáčku francouzského IT giganta Atos, který zaměstnává na 107 tisíc specialistů právě na umělou inteligenci a strojové učení. Akvizice DataSentics a jeho stovky zaměstnanců tak byla nasnadě. Podle Lupy zaplatí Atos za český startup řádově stovky milionů korun, přičemž transakce bude uzavřena v posledním kvartálu letošního roku.

Atos, který vykazuje roční tržby 282 miliard korun a čistý zisk dosahující 14,2 miliardy korun, si od koupě slibuje další posílení možností své oblasti vývoje umělé inteligence a machine learningu. Pro tyto účely již dříve pohltil společnosti zData, Miner & Kasch a Ipsotek.

Zdroje:
Lupa, Tisková zpráva

Nejnovější články