Brněnský letenkový startup Kiwi získal investici 2,5 miliardy korun

22. 6. 2022 – 15:30 | Digitál | Šárka Tmějová | Diskuze:

Brněnský letenkový startup Kiwi získal investici 2,5 miliardy korun
Spoluzakladatel a ředitel Kiwi.com Oliver Dlouhý | zdroj: Kiwi.com

Nejmenovaný investor posílá českému startupu 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) ve formě konvertibilního dluhopisu. Kiwi prostředky využije na svůj další růst, momentálně se vzpamatovává ze ztrát způsobených koronavirovou pandemií.

Českému vyhledávači letenek Kiwi.com se konečně blýská na lepší časy. Ústavní soud zrušil předběžné opatření vydané na podnět aerolinie Ryanair, více než miliardovou ztrátu způsobenou pandemií a omezením létání firma loni zvládla snížit na 304 milionů korun. Zisková ale společnost pravděpodobně nebude dřív než v roce 2025.

Nyní Kiwi přichází s oznámením nového investora. „Jedná se o globálního investora, jehož krok teď víc než kdy jindy odráží důvěru v oživení letecké dopravy i naše postavení na trhu,“ prohlásil finanční ředitel Iain Wetherall, jméno investora ale společnost neuvádí.

Investice v podobě konvertibilního dluhopisu znamená, že nejmenovaný fond do Kiwi zatím nevstupuje majetkově, ale peníze v této chvíli firmě pouze půjčuje, přičemž v ní budoucnu může získat podíl. Podmínky a výši podílu ale Kiwi také nezveřejnilo. Největší podíl tak ve společnosti momentálně drží americký fond General Atlantic, který vlastní přes 48 procent.

„Pandemie byla pro cestovatele náročným obdobím. Mnohé aerolinky vůči nim nesplnily své závazky a lidé to pak oprávněně vnímali jako zradu. My chceme zákazníky podporovat během celé cesty, nabízet jim unikátní letecké trasy a šetřit peníze. Tato investice nám umožní rychle zrealizovat naše další plány a poskytovat zákazníkům špičkovou službu i v případě, že aerolinky své sliby nesplní,“ říká spoluzakladatel a ředitel Kiwi.com Oliver Dlouhý.

Společnost staví svůj byznys na propojování letů od různých dopravců, a to i těch, kteří mezi sebou normálně nespolupracují. V případě Ryanairu vyústila kritika v soudní spor, letecká společnost po Kiwi žádala, aby jí poskytovalo kontaktní a platební údaje zákazníků. Ústavní soud už loni v srpnu prohlásil, že předběžné opatření zasahuje do svobody projevu, práva na podnikání a na soudní ochranu. Tento týden v pondělí pak předběžné opatření vydané Krajským soudem v Brně zrušil.

Četným výtkám ale Kiwi čelí i ze strany zákazníků, zejména kvůli neproplaceným stornovaným letům. Společnost se zpočátku hájila tím, že jsou v případě komplikací spojených s pandemií na vině aerolinky, loni na podzim pak zrušené lety začala proplácet ze svých zdrojů. Navzdory tomu se jí loni dařilo ztráty snižovat a její tržby nadále nabírají vzestupnou tendenci. 

Firma pro letošní předpokládá tržby v podobné výši jako v roce 2019, tedy přes 32 miliard korun. Letecká doprava se sice na tehdejší úroveň patrně nevrátí, v mezičase ale Kiwi získalo vyšší podíl na trhu. Z Česka firmě plynou jen necelá dvě procenta tržeb, i kvůli tomu má pobočky také na Slovensku, v USA, Číně, Velké Británii, Nizozemí či Španělsku.

Zdroje:
Kiwi.com

Nejnovější články