AI startup Anthropic sází všechno na čipy od Googlu

16. 11. 2023 – 13:17 | Digitál | Adam Homola | Diskuze:

AI startup Anthropic sází všechno na čipy od Googlu
zdroj: Anthropic

Společnost Anthropic, která je v oblasti umělé inteligence jedním z aktuálně nejzajímavějších hráčů, se rozhodla využít nejnovější čipy TPU v5e společnosti Google k pohonu svých rozsáhlých jazykových modelů.

Firma zabývající se umělou inteligencí hodlá využít špičkovou technologii Google Cloud pro svůj velký jazykový model Claude, pokročilý systém určený ke zpracování a generování textu. Součástí této dohody je také využívání robustních bezpečnostních opatření služby Google Cloud.

Podle zpráv agentury Bloomberg se Anthropic zavázal v příštích čtyřech letech vynaložit 3 miliardy dolarů na nabídku cloud computingu společnosti Google. Google již do společnosti Anthropic investoval 500 milionů dolarů, přičemž podle informací agentury Reuters plánuje přispět dalšími 1,5 miliardy dolarů.

Zajímavé je, že Anthropic se angažuje také ve společnosti Amazon, která je konkurentem Googlu. V září Amazon oznámil strategickou dohodu zahrnující menšinovou investici ve výši 4 miliard dolarů právě do Anthropicu.

Tyto kroky podtrhují intenzivní konkurenci v oblasti generativní umělé inteligence, kde o dominantní postavení bojují technologičtí giganti jako Google, Microsoft, Amazon a OpenAI.

Zdroje:
Anthropic

Nejnovější články