Inkubátor ESA BIC Czech Republic podpoří 40 českých projektů zaměřených na kosmické technologie

20. 10. 2021 – 15:20 | StartupInsider | Patrik Hajda | Diskuze:

Inkubátor ESA BIC Czech Republic podpoří 40 českých projektů zaměřených na kosmické technologie
zdroj: Profimedia

Budoucnost je ve vesmíru, a tak český inkubátor ESA BIC hledá nové nadějné startupy zaměřující se na rozvoj a využití kosmických technologií.

Kosmický inkubátor ESA BIC Prague za posledních 5 let podpořil celkem 34 startupů nejen odborným mentoringem, ale i souhrnnou částkou 12 milionů eur. „Je zajímavé sledovat, jak se tyto startupy etablují na mezinárodní scéně a jak roste jejich potenciál mezi ostatními technologickými firmami v kosmickém průmyslu,“ říká generální ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl, pod níž inkubátor spadá.

Letošní výběrové kolo se poprvé vydává za hranice Prahy a inkubátor se proto přejmenovává na ESA BIC Czech Republic. Jeho cílem je inkubovat 25 nadějných projektů v Praze a dalších 15 v Brně. Inkubátor dává šanci startupům mladším pěti let, studentům středních a vysokých škol, vědeckým projektům s obchodním potenciálem a spin-off firmám.

Ti všichni se po podání přihlášky postaví před odborníky z Evropské kosmické agentury, Ministerstva dopravy, Ministerstva průmyslu a obchodu, Hlavního města Prahy, Jihomoravského kraje, Jihomoravského inovačního centra a agentury CzechInvest, která inkubátor zřizuje a pokusí se je oslovit svým nápadem.

Vybraným projektům ESA BIC Czech Republic nabídne až 50 tisíc euro (1,27 milionu korun) a konzultační a poradenské služby v technologické i podnikatelské oblasti včetně marketingové a PR podpory. Pomůže je také propojit s partnery a potenciálními investory na tuzemských a zahraničních trzích.

„Vesmírné aktivity jsou nepochybně oborem budoucnosti. Uplynulých 5 let ukázalo, kolik perspektivních nápadů na využití družicových systémů či na vývoj kosmického hardware České republice vzniká! A právě ESA BIC je fantastickým nástrojem pro podporu přenosu těchto myšlenek a nápadů do byznysové podoby a do praxe. Kromě podpory ze strany ESA budeme chtít využít i potenciálu nové Agentury EU pro kosmický program, která od května 2021 sídlí v Praze,“ uzavírá za Ministerstvo dopravy a Ministerstvo průmyslu a obchodu ministr Karel Havlíček.

Zdroje:

Nejnovější články