Tenhle transportní startup podpořil sám Jeff Bezos a teď končí

14. 11. 2023 – 12:47 | Transport | Adam Homola | Diskuze:

Tenhle transportní startup podpořil sám Jeff Bezos a teď končí
zdroj: Tisková zpráva

Digitální přepravní společnost Convoy oznámila ukončení své činnosti v souvislosti s výrazným poklesem v odvětví nákladní dopravy. Toto oznámení bylo ve čtvrtek sděleno jejím zaměstnancům.

Společnost Convoy byla založena v Seattlu a jejím cílem bylo modernizovat tradiční odvětví zprostředkování nákladní dopravy, které se při komunikaci mezi autodopravci a odesílateli spoléhalo především na telefon a fax. Před tímto oznámením společnost zaměstnávala přibližně 500 lidí.

Odvětví logistiky zaznamenalo výraznou změnu dynamiky od vrcholu pandemie COVID-19, kdy narušení dodavatelského řetězce a zvýšená poptávka vedly k prudkému nárůstu cen logistických služeb.

Se stabilizací cen nákladní dopravy se však předpokládané výhody pro přístup společnosti Convoy založený na technologiích zmenšily. Společnost, kterou potkal podobný osud jako jiné startupy v nákladní dopravě a širším startupovém ekosystému, prošla několika koly propouštění a během minulého roku uzavřela svou pobočku v Atlantě.

Navzdory náročnému klimatu v roce 2022 společnost Convoy získala 260 milionů dolarů čerstvého kapitálu z kola financování vedeného společnostmi Baillie Gifford a Hercules Capital. Kromě toho společnost JPMorgan poskytla úvěrovou linku ve výši 150 milionů dolarů, čímž společnost Convoy před rokem a půl ocenila na úctyhodných 3,8 miliardy dolarů.

Dan Lewis, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Convoy, který dříve vedl nové nákupní iniciativy ve společnosti Amazon a má zkušenosti ze společnosti Microsoft, se obrátil na zaměstnance v memorandu. Situaci popsal jako „bezprecedentní kolaps trhu s nákladní dopravou“ spojený s „dramatickým zpřísněním měnové politiky“, což přirovnal k tzv. dokonalé bouři, která zastavila trajektorii společnosti a ovlivnila potenciální strategické kupce.

Zdroje:
Tisková zpráva, Convoy

Nejnovější články