Knihobot chce ještě více zjednodušit prodej přečtených knih. Vybuduje síť Knihoboxů

28. 6. 2022 – 17:00 | Transport | Šárka Tmějová | Diskuze:

Knihobot chce ještě více zjednodušit prodej přečtených knih. Vybuduje síť Knihoboxů
zdroj: Foto: Knihobot.cz

Výdejní boxy, kde si můžete zboží vyzvednout, když se to hodí vám, jsou trendem posledních let. Knihobot se tento koncept rozhodl otočit – prostřednictvím jeho Knihoboxů můžete teď do schránek kdykoliv odevzdat knihy, které si přejete prodat. O všechno ostatní už se postará sám antikvariát.

„Mezi hlavními důvody, proč Češi nevrací nevyužívané věci zpátky do oběhu, je pocit, že to je prostě příliš pracné. Věci je třeba nastřádat, zabalit, někam odnést nebo předat kurýrovi. To v nás vytváří blok, kvůli kterému radši necháváme nepoužívané věci v šuplíku nebo na poličce. Takže jsme to vzali z druhé strany. Nabídli jsme další řešení, u kterého není třeba knihy jakkoli chystat,“ vysvětluje šéf Knihobotu Dominik Gazdoš.

Ve spolupráci s technologickými platformami Lockers.ai a Blocks tak začíná budovat síť chytrých boxů, kam zákazníci mohou své knihy umístit bez jakéhokoliv balení či domlouvání s kurýrní službou. Není to první netradiční způsob, jak se Knihobot snaží odevzdávání zboží zjednodušit – loni testoval projekt Knihotaxík a průběžně také zavádí Knihobody, partnerské provozovny, kde je možné knihy pro Knihobot nechávat. Navázal tak spolupráci kupříkladu s brněnskými pobočkami Levných knih.

Knihobot Knihobox zdroj: Foto: Knihobot.cz

Podle Gazdoše by koncept Knihoboxů mohl dobře posloužit i jiným obchodům v segmentu secondhandů: „Spouštíme Knihoboxy v době, kdy význam re-commerce – tedy online prodeje pečlivě protříděného nebo repasovaného zboží z druhé ruky – roste. Je třeba si uvědomit, že zatímco se e-shopová scéna v obratech propadá, secondhandu se nadále daří. Přitom u nás zcela chybí patřičná infrastruktura, bez které se tento miliardový trh nemůže rozvíjet. A platí to nejen o logistice, ale i propagaci secondhand zboží v rámci cenových srovnávačů.“

Řešení by tak časem rád nabídl i dalším projektům, konkrétní tipy ale v této chvíli ještě nemá. „Typově se může jednat například o prodejce repasované elektroniky nebo secondhandového oblečení,“ vyjmenovává Gazdoš typy obchodů, které by koncept mohly využít.

Knihobot Knihobox zdroj: Foto: Knihobot.cz

Princip odevzdání je přitom velmi jednoduchý: Odesílatel vloží své knihy do boxu pomocí vygenerovaného kódu, který obdrží výměnou za fotografii hřbetů nabízených knih prostřednictvím online formuláře. Jedna schránka pojme zhruba dvacet výtisků a její velkou výhodou je absence váhového limitu. Třeba Zásilkovna totiž přijímá zásilky jen do deseti kilogramů.

V Knihoboxu si posléze knihy vyzvedne kurýr a doručí je do Knihobotu, který je nabídne k prodeji. Z úspěšně prodaných knih si pak antikvariát bere 40 % z prodejní ceny plus 29 korun, zbytek částky putuje na váš bankovní účet.

Pilotní testování zatím zahrnuje osm boxů umístěných zejména do kancelářských komplexů v Praze, patří mezi ně ParkView na Pankráci, Dock v Libni či Coral Office v Nových Butovicích. Další se nachází v obchodní centru OC Lužiny. V budoucnu by ale Knihobot chtěl svůj Knihobox rozšířit i do dalších měst a posléze i na zahraniční trhy, kde český knižní secondhand působí anebo se tam chystá.

Zdroje:
Knihobot.cz

Nejnovější články