Reknihy prodejem použitých knih ušetřily tisíc stromů a připojují se k snahám zalesnit planetu

29. 4. 2022 – 15:11 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Reknihy prodejem použitých knih ušetřily tisíc stromů a připojují se k snahám zalesnit planetu
zdroj: Reknihy

Přeprodejem již nechtěných knih se zabývá česká online platforma Reknihy, která skrze cirkulární ekonomiku ušetřila na tisíc stromů. Nově nabízí možnost podílet se na znovuzalesnění naší planety.

Online platformu Reknihy založil před třemi lety Tadeáš Kula s cílem ušetřit lidem peníze a ulevit planetě skrze cirkulární ekonomiku v oblasti prodeje knih. Přes Reknihy se nechtěné knihy dostanou k novým zákazníkům, kteří za každou cenu nevyžadují nové zboží za plnou cenu.

Během tří let fungování Reknih se skrze platformu prodalo na 95 tisíc knih, čímž se ušetřilo téměř 950 stromů. Startup si proto k výročí naděluje nové ekologické partnerství. Po propojení s iniciativou Rainforest Trust zaměřující se na záchranu deštných pralesů nachází nového partnera v České republice.

Foto: Reknihy, Tadeáš Kula, CEO a zakladatel Reknih zdroj: Reknihy | Tadeáš Kula, CEO a zakladatel Reknih

„Po třech letech úspěšného fungování na trhu jsme se rozhodli pro novou spolupráci. Od začátku jsme chtěli pomáhat přímo v Česku, ale nemohli jsme najít toho správného partnera. Nyní ho konečně máme v podobě české pobočky Plant-for-the-Planet, organizace, která nám v současné době dává obrovský smysl. Líbí se nám poselství, že podílet se na zvrácení klimatické krize může každý mladý člověk vlastní iniciativou nebo malou částkou,“ říká CEO a zakladatel Reknih Tadeáš Kula.

Plant-for-the-Planet působí ve více než 70 zemích světa a tisíce dětí a mladých lidí v jejím rámci pomáhá s výsadbou stromů. Dosud došlo k vysázení 14 miliard stromů a cílem organizace je do roku 2030 zvýšit tento počet na jeden bilion. Tím by se lesy vrátily tam, odkud zmizely, množství oxidu uhličitého v atmosféře by pokleslo a lidstvo by získalo více času k odvrácení klimatické krize.

Spolupráce Reknih s Plant-for-the-Planet jednoduše umožňuje zákazníkům při nákupu knih z druhé ruky darovat libovolný příspěvek na pomoc s vysázením nových stromů.  

„Budoucnost závisí na chování firem. Korporace mají zdaleka největší podíl na současné krizi. Zároveň mají však největší potenciál situaci obrátit a být lídry v jejím řešení. Chceme nabídnout firmám v Česku možnost mít pozitivní dopad na životní prostředí a být inspirací ostatním,“ uzavírá vedoucí české pobočky Plant-for-the-Planet Šimon Michalčík.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články