Infrastruktura pro startování a přistávání dronů? Na té pracuje český startup City-Air-Mobility

24. 8. 2022 – 10:00 | Transport | Adam Homola | Diskuze:

Infrastruktura pro startování a přistávání dronů? Na té pracuje český startup City-Air-Mobility
zdroj: Foto: City-Air-Mobility (dron-port.cz)

Český startup City-Air-Mobility si dává za cíl na pohled jednoduchou, v praxi však poměrně komplexní ambici: Zajistit bezpečný start a přistání dronu bez ohledu na terén. Za tímto účelem tak vznikl produkt DRON-PORT, který chce něčeho takového dosáhnout a podle všeho se mu to bez větších problémů daří.

DRON-PORT tak poskytne uživateli dronu bezpečný start a přistání bez ohledu na druh terénu. Ať už se tak bavíme o louce, sněhu, oranici, nebo náročném sklonitém terénu, přistávací plošina na dronu si s tím poradí. DRON-PORT ze své podstaty také zároveň zajišťuje bezpečí a ochranu optického zařízení, které dron zpravidla nese – například před zvířeným prachem, rosou, nárazem kamene do optiky a před dalšími podobnými potenciálními problémy.

DRON-PORT necílí jen na jedno specifické odvětví, uplatnění může najít jak ve filmové branži, tak třeba při inspekčních pracích (geodeti, archeologové, památkáři...), ale také při práci záchranářů. Typickým příkladem může být například horská služba, kde není předem známé, v jakém terénu se bude startovat a přistávat.

City-Air-Mobility má na svém webu jasně a přehledně naplánované fáze, skrze které by se chtělo dostat až ke zcela autonomnímu provozu dronu:

Fáze 1.

Mechanická přistávací platforma DRON-PORTu.

Fáze 2.

Automatické vyrovnání přistávací plochy DRON-PORTu.

Fáze 3.

Přidání solárního systému pro dobíjení power banky a umožnění nabíjení 10 A po přistání dronu.

Fáze 4.

Naším konečným cílem je vyvinout zařízení pro start a přistání, umožnit komunikaci dronu s přistávací platformou a tím docílit zcela autonomnímu provozu dronu k jeho další činnosti bez zásahu člověka přistání v jakémkoliv prostředí. Dále nabídnout dronu jednoduché autonomní nabíjení bez nutnosti přesného přistání a dalšího zásahu člověka.

„Začínáme oslovovat asociace sdružující majitele dronů a postupně chceme pronikat k profesionálům. Například zemědělci, kteří potřebují pokrýt hektary pozemků, by mohli mít o náš produkt zájem. Nehledám ale jen finančního investora. Chtěl bych takového, který by zároveň pomohl s expanzí do dalších zemí,“ říká o svých plánech do budoucna jednatel City-Air-Mobility Ondřej Vaněk v rozhovoru pro SJ News.

Zdroje:
StartupJobs, City-Air-Mobility

Nejnovější články