Ukrajinští piloti budou trénovat v české virtuální realitě od Vrgineers

6. 6. 2022 – 15:56 | Tech | Šárka Tmějová | Diskuze:

Ukrajinští piloti budou trénovat v české virtuální realitě od Vrgineers
zdroj: Vrgineers

Český technologický startup Vrgineers Marka Polčáka podpořil ukrajinské ozbrojené síly, věnoval jim přenosný letecký simulátor Vrgineers Portable Trainer. Trenažér speciálně upravený pro výcvik pilotů stíhaček Suchoj Su-25 „Frogfoot“ a Su-27 „Flanker“ poskytne ukrajinskému letectvu možnost taktického tréninku v prostředí virtuální reality.

Přenosná sada byla původně vyvinutá pro potřeby námořní pěchoty Spojených států, aby se piloti mohli cvičit co nejblíže misi. Simulátor je přenosný, lehký a odolný. Díky vyměnitelným modulům umožňuje výcvik pilotů stíhacích letounů i vojenských helikoptér v extrémních podmínkách, jako jsou kupříkladu obranné linie na Ukrajině.

Brýle pro virtuální realitu od Vrgineers patří k těm nejpokročilejším vůbec, mezi odběratele českého startupu patří třeba i NASA nebo piloti Formule 1. Headset XTAL s rozlišením 8K a zorným úhlem 180° zprostředkovává velmi realistickou simulaci, do počítačem generovaného prostředí totiž dokáže vkládat skutečné prvky. Pilotům umožňuje vidět své ruce i přístrojové panely v kokpitu, zážitek ze simulace je tak více vtahující a oproti čisté virtuální realitě se více blíží opravdovému létání.

Vrgineers simulátor zdroj: Vrgineers

Vedle toho je součástí sady také křeslo s pedály a ovladači, které dokáže napodobit pádové efekty, vysouvání podvozku či vibrace při vzletu. Rozměry pak odpovídá skutečnému kokpitu stíhačky.

„Pevně věříme, že Vrgineers Portable Trainer pomůže ukrajinskému letectvu se simulací a výcvikem taktických operací, které přispějí k zajištění ukrajinského vzdušného prostoru,“ řekl Roman Baláž, viceprezident pro obchod společnosti Vrgineers.

Akce proběhla za pomoci vojenského přidělence ukrajinské ambasády v České republice a vojenského přidělence České republiky v Polsku, díky kterým se simulátor podařilo na Ukrajinu úspěšně přepravit. Významnou podporu poskytlo také Ministerstvo obrany České republiky.

Vedle amerických ozbrojených sil nebo Formule 1 zaujali čeští Vrgineers i řadu investorů, včetně Prusa Research Josefa Průši, Nation 1 Marka Moravce či herního vývojáře Daniela Vávry, kteří startup dohromady podpořili vyššími desítkami milionů korun.

Zdroje:
Tisková zpráva, Vrgineers

Nejnovější články