Startup Inflection AI zakladatelů LinkedIn a DeepMind získává na rozjezd 5,35 miliard korun

16. 5. 2022 – 16:40 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Startup Inflection AI zakladatelů LinkedIn a DeepMind získává na rozjezd 5,35 miliard korun
zdroj: Inflection AI

Inflection AI si dává za cíl usnadnit komunikaci s počítačem do takové míry, že nebudete potřebovat žádný programovací jazyk, myš ani klávesnici. Prostě mu lidskou řečí sdělíte, co pro vás má udělat. Tato myšlenka přilákala pětimiliardovou investici.

Letos v březnu spoluzakladatel sítě LinkedIn Reid Hoffman a spoluzakladatel výzkumu umělé inteligence DeepMind Mustafa Suleyman společně založili startup Inflection AI, který má přinést revoluci do způsobu komunikace člověka s počítačem.

Jednoduše řečeno má produkt startupu umožnit uživateli počítače komunikovat se strojem formou běžné řeči, tedy odpadne nutnost používat periferie jako myš s klávesnicí i nutnost učit se programovací jazyk pro sdělení počítači sofistikovanější úkony. To vše za pomoci umělé inteligence a strojového učení.

O inkubaci startupu se stará venture kapitálový fond Greylock Ventures, v němž jsou oba zakladatelé Inflection AI partnery. Fond nicméně nezmínil, kolik v březnu při založení startupu investoval. Nyní se ale dostává na povrch číslo nové investice dosahující 5,35 miliard korun (jak informuje TechCrunch) a pro změnu se neví, od koho tyto peníze přišly. Firma zároveň nespecifikovala, na co přesně půjdou, ale dá se předpokládat, že na rozvoj výzkumného týmu.

Inflection AI již stihl přetáhnout zaměstnance společnosti Google i Meta, jak informoval web CNBC. Nicméně v plánu není obří tým, jak se dozvídáme z odpovědi na otázku webu CNBC, kterého zajímalo, je se startup chce rovnat gigantům, jimž přebírá zaměstnance.

„I ve větších technologických společnostech je relativně malý počet lidí, kteří tyto modely umělé inteligence skutečně vytvářejí. Jednou z výhod toho, že to děláme ve startupu, je, že můžeme postupovat mnohem rychleji a být dynamičtější,“ prozradil Suleyman.

Startup Inflection AI už teď čelí nemalé konkurenci, která jen dokazuje, jak nákladný je vývoj umělé inteligence. Na jedné straně je tu například startup Adept využívající AI k automatizaci softwarových procesů. Adept založili inženýři z DeepMind, OpenAI a Google. Samotné DeepMind rovněž pracuje na schopnosti umělé inteligence ovládat počítač, přičemž se učí pozorováním uživatele.

Vývoj systému generujícího lidsky znějící řeč z textu stál společnost OpenAI stovky milionů korun a další startup Anthropic zaměřující se na nejpokročilejší AI obdržel investici ve výši 12 miliard korun. Takové společnosti pak přitahují i akvizice, o čemž vědí své spoluzakladatelé Infelction AI – Reid Hoffman zbohatl na prodeji LinkedIn, po kterém skočil Microsoftu, Mustafa Suleyman zase vydělal na prodeji DeepMind, který teď patří Googlu.

Zdroje:

Nejnovější články