SensiQure hodlá modernizovat pěstování léčebného konopí s vnitřními hydroponickými farmami

15. 12. 2021 – 14:56 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

SensiQure hodlá modernizovat pěstování léčebného konopí s vnitřními hydroponickými farmami
zdroj: SensiQure

Laboratorní podmínky v pěstování rostlin jsou na vzestupu. Čeští vědci a technologové připravují hydroponickou farmu pro pěstování toho nejčistšího léčebného konopí.

Jak to dopadne, když se spojí technolog Tomáš Mikula se zkušenostmi z vývoje 3D tiskáren a vnitřních hydroponických farem s vědcem Jiřím Velechovským, který zkoumá léčebné konopí v oblasti vlivu výživy a pěstebních faktorů na biosyntézu kanabinoidů? Vznikne propojení obojího zvané SensiQure.

Účelem projektu je pěstovat to nejčistší léčebné konopí v uzavřených prostorách za využití metod hydroponických farem. Jedná se o kontrolované prostředí bez vnějších nepředvídatelných vlivů, kde se dá snáze podchytit a eliminovat nežádoucí prvek, jakým může být například plíseň či škůdci.

První polovinu letošního roku věnovali zakladatelé přípravám, tvorbě byznys plánu a hledání investic, v té druhé se již pustili do samotného budování farmy s použitím LED světel, vzduchotechniky a řídící jednotky přesně na míru potřebám pěstování konopí.

SensiQure zdroj: SensiQure

„Během února roku 2022 je naplánováno spuštění prvního pěstebního cyklu. To je pouze začátek procesu, který je ve své návaznosti schopen poskytovat přes 25 dílčích sklizní v kalendářním roce s výnosem okolo 1 tuny sušeného konopného květu ročně,“ prozrazuje Jiří Velechovský.

SensiQure si dává za cíl vybudovat pěstební zařízení, které bude považováno za nový standard ve smyslu kvality procesů, jejich kontroly a automatizace ve spojení s odborným pěstitelským a technologickým know-how. Prim rovněž hraje již zmíněná čistota, a to jak kultivačních prostor, tak i výsledného produktu.

„V první fázi bude produktem CBD květ, který bude vypěstován za podmínek vyhovujících standardům produkce léčebného konopí. Po získání licence pro kultivaci léčebného konopí bude portfolio doplněno o květy léčebného konopí,“ upřesňuje Jiří Velechovský.

SensiQure ještě čeká vytvoření distribuční sítě a nalezení partnerů nejen v české republice. Konkrétně je v plánu navázání spolupráce se zahraničním subjektem na základě GACP licence, který bude odebírat květ a zpracovávat jej v kvalitě GMP na další farmaceutické produkty.

„Odborný výzkum i praxe ukazují, že využití léčebného konopí či výrobků z něj otevírá další možnosti léčby. Mimo jiné zmírnění nežádoucích účinků klasické léčby a také přináší možnosti zlepšení a udržení zdravotního stavu jako takového. Ve své praxi běžně kombinuji západní léčbu s konopnými extrakty s přírodními kanabinoidy,“ uzavírá MUDr. Rodion Schwarz z Přílepské ordinace.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články