Roztomilé aplikátory Tugi pomáhají bojovat se strachem z injekcí

21. 12. 2021 – 15:34 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Roztomilé aplikátory Tugi pomáhají bojovat se strachem z injekcí
zdroj: aktualne.cz

Strach z injekcí, kterým mohou trpět lidé vyžadující pravidelné aplikování léčiv touto formou, řeší český startup Tugi svými roztomilý aplikátory z příjemného silikonu.

Dvojice podnikatelů Pavel Kučera a Martin Pilný se rozhodli jednou pro vždy skoncovat se strachem z jehel a celkově usnadnit léčbu pacientům, kteří si musejí sami pravidelně píchat injekce do těla. Přišli s atraktivním a pohodlným aplikátorem, který injekci zamaskuje a celý proces zpříjemní.

Nápad na příjemnější metodu pro pravidelné užívání injekčních stříkaček vzešel z přímé zkušenosti jednoho ze dvou zakladatelů startupu Tugi Pavla Kučery. Jeho tehdejší přítelkyně trpěla v mladém věku roztroušenou sklerózou a silným strachem z jehel, kdy si sama nedokázala pomoci.

Kučera se proto pustil do vymýšlení způsobu, který by tento nepříjemný problém řešil a napadlo ho maskovací zařízení. „Úplně první prototyp jsem vyráběl v domácích podmínkách a vypadal dost příšerně. Byl z kartonu a držel pomocí tavného lepidla,“ uvádí Kučera pro deník Aktuálně.cz.

Tugi zdroj: aktualne.cz

Nápad i tak zafungoval, a protože podobným strachem trpí velká spousta lidí, začalo se uvažovat o velkovýrobě. Vývoj aplikátorů nakonec trval dlouhé čtyři roky a stál na dvě desítky milionů korun. Kučera s Pilným si zároveň museli projít mnohým papírováním a certifikací, neboť výsledný produkt je zdravotnickým prostředkem, na který jsou kladeny vysoké nároky. Třeba na jeho materiál, který je nakonec z příjemného lékařského silikonu.

Aplikátory Tugi jsou vhodné pro užití s čtrnácti druhy léků ať už na zmíněnou roztroušenou sklerózu, či třeba na srážlivost krve. Tvůrci aplikátorům zároveň dali roztomilý vzhled dále napomáhající odvracet strach z jehel, ale nejen to.

„Aplikátor mohou využít také staří lidé, kteří si musí píchat lék proti trombóze, ale kvůli pokročilému věku je může trápit třes v rukou,“ popisuje Pilný pro deník Aktuálně.cz. Tugi mají prozatím podobu růžového slona a modrého mrkajícího kocoura, ale v plánu jsou i další motivy.

Aplikátory Tugi u nás zatím nekoupíte, jelikož zakladatelé startupu teprve jednají o obchodních podmínkách. Nicméně už se jim podařilo vyjednat prodej na německém trhu, který startuje začátkem příštího roku. Na celosvětovou expanzi se momentálně hledají investoři.

Zdroje:
aktualne.cz

Nejnovější články