Raynet, Skladon, SprayVision nebo Invent Medical. V Ostravě vyrostly desítky firem, které staví na technologických inovacích

16. 11. 2023 – 10:00 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Raynet, Skladon, SprayVision nebo Invent Medical. V Ostravě vyrostly desítky firem, které staví na technologických inovacích
zdroj: Tisková zpráva

V Moravskoslezském kraji v současnosti působí 76 startupů a firem, které staví na technologických inovacích s potenciálem konkurovat na globálním trhu. Díky rozvoji společností, jako je Raynet, Skladon, Invent Medical nebo Spray Vision, Ostrava aspiruje na další centrum technologického pokroku v České republice se zajímavou nabídkou pracovních příležitostí. Rozvoj v regionu podporuje také Moravskoslezské inovační centrum (MSIC), podle jehož dat navíc každý 10. startup v kraji využívá řešení postavené na technologii AI.

„Ostravsko, historicky vnímané jako region těžkého průmyslu, nabírá nový dech. Od roku 2018 tu vzniklo přes 50 nových startupů a nyní zde aktivně funguje 76 mladých inovativních firem, z nichž se 31 % soustředí především na oblast IT, mobility a zdravotnictví,“ popisuje dynamický rozvoj regionu Tomáš Pinďák, marketingový manažer MSIC.

Jedním z těch, kdo aktivně přispívají k této proměně, je ostravská firma Raynet. Ta se svým CRM softwarem dokáže v tuzemsku konkurovat i globálním společnostem, jako je Salesforce. Jen v roce 2022 Raynet utržil 86 milionů korun se ziskem 21 milionů a letos očekává obrat ve výši až 120 milionů se ziskem 30 milionů korun. Jejich software pomáhá firmám s digitalizací, 3 000 firem už díky němu používá moderní nástroj a neprodává tak své produkty nebo služby s pomocí papíru a tužky, čímž zvyšují svou celkovou efektivitu. Podobně jako řada světových firem se také podílí na zapojení umělé inteligence jak v marketingu, tak přímo v CRM, kde AI pomáhá třeba s tříděním údajů do kategorií.

Svůj růst Raynet staví kromě technologických inovací také na otevřené firemní kultuře a motivaci pracovníků skrze zaměstnanecké akciové plány. „V Raynetu funguje otevřené řízení firmy. Naši zaměstnanci mají možnost účastnit se všech rozhodovacích procesů, sledovat finanční výsledky i aktuální byznysové plány. Otevřené jsou i porady a výplaty. Navíc po uplynutí jednoho roku získá každý pracovník podíl na firemním zisku a po třech až čtyřech letech také garanci nevyhoditelnosti,“ přibližuje CEO Raynetu Martin Bazala. Zaměstnanecké akcie považuje za nástroj, který firmám pomáhá zabránit ztrátám spojeným s odchodem klíčových lidí.

Rychlý růst a nové příležitosti

Další ostravskou společností, která slaví úspěchy na poli technologií, je firma Skladon. Ta v roce 2021 dosáhla obratu ve výši 121 milionů korun, který v roce následujícím navýšila na 144 milionů. Skladon nabízí svým klientům kompletní fulfillment, přebírá tedy od obchodníků veškeré starosti s logistikou, počínaje skladováním a konče expedicí zboží ke koncovým zákazníkům. Svým klientům z řad e-shopů i retailových obchodníků tak řízením logistické divize šetří čas a finance na jiné důležité oblasti jejich podnikání, jako je rozvoj produktu, obchodu nebo marketingu. Využívá k tomu řadu nových technologií, například poloautomatické VNA vozíky nebo 3D skener cubiscan a nedávno spustil rovněž pilotní provoz svého prvního robotického projektu, který pomáhá urychlit proces vychystávání zboží a usnadňuje práci skladovým operátorům. „Naší vizí pro další roky je vybudování sítě fulfillmentových center napříč Evropou,“ říká Patrik Babinec, CMO a spoluzakladatel Skladonu. „Tím umožníme doručení do druhého dne ekonomickou pozemní dopravou do všech evropských zemí.“

Startupy SprayVision a Invent Medical také dokazují, že i z Ostravy lze úspěšně podnikat po celém světě. SprayVision přišlo s technologií, která dokáže snížit množství spotřebovaného laku v lakovnách aut a zároveň zvýšit kvalitu výsledného povrchu vozidla. Už v tuto chvíli má startup zákazníky po celém světě, od Kanady až po Japonsko. Mezi jeho klienty patří dokonce i švédská společnost IKEA a Moravskoslezské inovační centrum ho zařadilo mezi 10 nejlepších startupů v kraji. Firma Invent Medical se zase rychle stala mezinárodním lídrem v produkci 3D tištěných zdravotních pomůcek v oblasti ortotiky a protetiky. Nyní aktivně působí ve více než 40 zemích světa a spolupracuje s největšími dětskými nemocnicemi a klinickými centry od Mexika po Singapur. „Soustředíme se především na posilování pozice na klíčových trzích, jako jsou Spojené státy a západní Evropa. V USA se nám během posledního roku podařilo rozšířit do stovek klinik a nemocnic, které začaly nabízet pacientům naše produkty,“ doplňuje Jan Rosický, spoluzakladatel Invent Medical.

Dynamický růst technologického sektoru v Ostravě tak s sebou přináší také řadu pracovních příležitostí a zájem talentů. Toho si všímají i náborářské společnosti. Analytik ze StartupJobs poznamenává: „Ostrava byla dlouho přehlíženým místem z pohledu startupů. Nyní o tuto pozici bojuje a myslím, že jí v tom pomohla změna způsobu práce po pandemii. Už není potřeba denně docházet do kanceláře. Lidé zde mohou zůstat a vytvářet podhoubí pro růst nových startupů. Navíc tyto firmy aktivně podporují ESOP programy, což motivuje zaměstnance ke spolupráci na růstu a rozvoji těchto firem,“ komentuje Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

O firmě RAYNET

Softwarová společnost RAYNET stojí za nejpoužívanějším online nástrojem pro obchodníky v České republice. RAYNET CRM pomáhá efektivně organizovat vztahy se zákazníky včetně kompletní podpory v češtině. Tým v čele s Martinem Bazalou odbourává obavy z digitalizace a pomáhá firmám v růstu. Svoboda, respekt a zdravý rozum jsou tři základní pilíře RAYNETí filozofie, které se propisují nejen do samotného produktu, ale i do fungování firmy. Díky otevřenému řízení založenému na maximálním sdílení informací mají všichni zaměstnanci přístup na porady, znají aktuální výsledky a veřejné jsou i výše platů. Tým rejnoků o 40 lidech sídlí v RAYNET TOWER, zrekonstruované budově bývalého kasina v centru městské části Ostrava-Poruba. V roce 2022 vyrostl jejich obrat o 55 % na 86 milionů korun. Ve svém segmentu je RAYNET v tuzemsku jedničkou jak v počtu zákazníků, tak uživatelů. Jeho software používá 3 000 firem v České republice. Mezi klienty patří Chytrý Honza, RE/MAX, Direct pojišťovna, Notino, MALL.cz, Liftago nebo AAA Auto.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články