O česká řešení bylo na Global Energy Show v Calgary zájem

26. 6. 2023 – 9:47 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

O česká řešení bylo na Global Energy Show v Calgary zájem
zdroj: CzechInvest

Delegace českých firem byla výraznou součástí letošní Global Energy Show v Calgary. Veletrh, dříve zaměřený primárně na ropný průmysl, se v posledních letech stal jednou z největších energetických konferencí v severní Americe. Do popředí se tak dostávají inovativní a udržitelná řešení, obnovitelné zdroje energie a podobně. Součástí je jak B2B výstava, tak technologické a strategické konference.

Celkově se akce, na které se podílela i agentura CzechInvest, účastnilo přes 30 tisíc návštěvníků.

Za Česko do Calgary dorazilo 6 společností: ABO Valve, ComAp, Doosan Škoda Power, GENTEC, LeantCat a Wikov, další 3 společnosti byly zastupovány agenturami CzechInvest a CzechTrade: CzechMath, Jihostroj a Sigma Group. Prvního dne veletrhu se navíc účastnil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který měl dvě vystoupení v rámci strategické konference a v odpoledních hodinách oficiálně otevíral český stánek, což byla skvělá příležitost pro networking s českými zástupci. Kanadské společnosti se zajímaly i o možnosti spolupráce a případné expanze na český trh. Velkým tahounem byly například vodíkové technologie, baterie nebo i technologie v rámci těžby či remediace půdy.

„Je zřejmé, že energetika je v současné době klíčovým sektorem, který při snahách o dekarbonizaci a přechodu na nové a udržitelnější zdroje nabízí mnoho příležitostí pro spolupráci mezi Českem a Kanadou. Bylo zřejmé, že o česká řešení je na severoamerickém trhu zájem a tento veletrh nás v tom utvrdil,“ uvedla Karolína Konicárová ze zahraničního zastoupení CzechInvestu v Kanadě.

Hojně diskutovanými tématy během konference byla také jaderná energie, zatím silná ve východních provinciích Kanady, u které se očekává s navýšením spotřeby její rozvoj i v dalších oblastech Kanady. Zejména malé modulární reaktory jsou tématem velmi relevantním pro Česko i Kanadu – právě Kanada by měla mít jeden z prvních komerčních malých modulárních reaktorů na světě v Darlingtonu, Ontariu.

Potenciál pro budoucí spolupráci se také nabízí ve vodíkových technologiích (účastnící se společnost LeanCat si příležitosti velmi pochvalovala) či technologiích zachytávání a ukládání uhlíku, ve kterém Kanada, a zejména provincie Alberta, postupuje významně vpřed.

Zdroje:

Nejnovější články