Nemovitostní fond CREIF oslavil sedm let své existence, svým klientům za tu dobu vyplatil téměř 1 miliardu Kč na výnosech

21. 3. 2023 – 13:32 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Nemovitostní fond CREIF oslavil sedm let své existence, svým klientům za tu dobu vyplatil téměř 1 miliardu Kč na výnosech
zdroj: CREIF

Czech Real Estate Investment Fund (CREIF) z rodiny fondů Czech Fund oslavil na přelomu února a března letošního roku sedm let od svého založení. Za tu dobu se stal jedním z největších nemovitostních fondů v České republice, který drží desítky nemovitostí v České republice a Polsku v celkové hodnotě přesahující 7,5 miliard Kč. Dosáhl celkového zhodnocení přes 37 % a hodnota vyplacených výnosů pro klienty činí téměř 1 miliardu Kč. Portfolio fondu se pyšní více než 300 unikátními nájemci s průměrnou délkou nájmu 5+ let.

Fond je od počátku primárně určený pro konzervativní investory z řad široké veřejnosti, kterých je v současnosti 14 000. Popularitu si ale získal i mezi municipalitami, církví, charitami nebo bytovými družstvy a zůstává bezpečným instrumentem ke zhodnocení finančních prostředků. To se projevilo i tak, že hodnota podílového listu neklesla ani během pandemie covidu-19. I po sedmi letech zůstává orientován na komerční nemovitosti, především na nemovitosti retailového charakteru, nicméně v nedávné době do fondu přibyly logistické nemovitosti a fond rozšířil své portfolio jak v tuzemsku, tak i do zahraničí, především do Polska.

“Podíl nemovitostní složky na aktivech fondu patří k nejvyšším mezi relevantní konkurencí a toto plánujeme udržet i v budoucnosti. Díky inflačním doložkám u nájemců fond zajišťuje pro naše investory stabilní výnos, který zůstává atraktivní i v současné složité situaci,” uvedl Martin Slaný, hlavní ekonom investiční skupiny DRFG, která stojí za založením fondu.

Základní strategie fondu zůstává stejná – držet konzervativní přístup k investicím s převahou výnosových nemovitostních aktiv, která zajistí dlouhodobě stabilní výkonnost kolem 6 % p.a. Fond plánuje větší diverzifikaci, s větší váhou na nemovitosti logistického charakteru a nemovitosti pro lehkou průmyslovou výrobu, a regionální diverzifikaci s přibývajícími nemovitostmi z jiných zemí v Evropské unii. Fond bude také pokračovat v evoluční obměně portfolia a bude se více zaměřovat na novou ESG strategii, která klade důraz na snížení energetické náročnosti nemovitostí pomocí fotovoltaických elektráren a rekuperačních systémů.

“ESG pro nás není jen o plnění tabulek a prázdných deklaracích, ale díky environmentálně zodpovědnější přístupu k nemovitostem i účinnou cestou k lepšímu zhodnocení stávajících nemovitostí v portfoliu nejen z pohledu energetické náročnosti, ale především z hlediska spotřeby primárních energetických zdrojů se zaměřením na snížení uhlíkové stopy. V budoucnu i jistá pomoc našim nájemcům, jak získat stabilní a méně finančně náročné zdroje zelené energie” dodává Angelika Houdková, ředitelka Real Estate Facility Management.

CZECH FUND představuje původem českou značku investičních fondů zaměřených na investice do nemovitostí ve střední Evropě. Realitní fondy sdružují prostředky investorů a umožňují jim participovat na výnosech z miliardových aktiv již při nižších vkladech.

Podle svých preferencí můžete investovat do stávajících nemovitostí se stabilním výnosem a nízkou volatilitou výnosu (CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND), nebo zvolit dlouhodobější investice do developerských projektů s atraktivním zhodnocením (CZECH DEVELOPMENT FUND SICAV, a.s.).

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články