MPO a CzechInvest spouští sérii informačních aktivit k podnikatelskému parku v Plzeňském kraji

13. 4. 2023 – 15:38 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

MPO a CzechInvest spouští sérii informačních aktivit k podnikatelskému parku v Plzeňském kraji
zdroj: Foto: CzechInvest

Záměr vybudovat strategický podnikatelský park v místě záložního letiště Plzeň-Líně, který vloni v létě na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) schválila vláda, budí dlouhodobě zájem veřejnosti. MPO proto spolu se státní agenturou CzechInvest připravilo sérii informačních aktivit, jejichž cílem je zprostředkovat lidem v dotčených i sousedních obcích a Plzeňském kraji co nejvíce informací o parametrech projektu a jeho přínosech pro region i českou ekonomiku, včetně opatření, která zmírní dopady na místní obyvatele.

Informační kampaň bude spuštěna v polovině dubna, a to hned prostřednictvím několika komunikačních kanálů. Jedním z nich je informační leták, který představuje projekt a odpovídá na řadu často kladených dotazů, součástí bude i dopis ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely adresovaný občanům dotčených obcí. „Uvědomujeme si, že s touto investicí na váš region přenášíme velkou zodpovědnost. A chápeme, pokud u vás takto rozsáhlý projekt vzbuzuje obavy. Zároveň jsme přesvědčeni, že tento projekt vašemu regionu přinese mnohé pozitivní. Nechceme ohledně plánů na zřízení strategického podnikatelského parku a gigafactory nic zamlčovat, naopak považujeme za důležité, aby záměry vlády i potenciálního investora byly zcela transparentní,“ zdůvodňuje ministr v dopise sérii informačních aktivit.

Ta zahrnuje také informační leták se základními fakty týkajícími se celého projektu. „Naším cílem je transparentně a průběžně informovat veřejnost o přípravách projektu a odpovídat na veškeré otázky, které ohledně něj mohou mít,“ uvedl Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací MPO, který je nyní pověřen řízením agentury CzechInvest. „Obyvatelům obcí, jichž by se výstavba parku a především takzvané gigafactory bezprostředně týkala, je určen právě zmiňovaný informační leták. V nejbližších dnech ho ve svých schránkách najdou všichni obyvatelé obcí Dobřany, Líně, Nová Ves a Zbůch,” dodává Očko s tím, že tyto komunikační aktivity navazují na schválení aktualizace Zásad územního rozvoje Plzeňského kraje. Ty totiž jasně potvrdily zmenšení rozměrů plánovaného parku a další požadavky obcí a ukotvily základní parametry projektu, které je tak nyní možné konkrétně a uceleně představit.

Ve stejnou dobu tak MPO a agentura CzechInvest spustí webovou stránku věnovanou strategickému podnikatelskému parku Plzeň-Líně. Na internetové adrese www.parkline.cz budou k dispozici průběžně aktualizované podrobné informace k projektu tak, jak budou přípravné práce na celém záměru postupovat. Zahrnovat bude také sekci nejčastěji kladených otázek a odpovědí.

Jednotlivé informační materiály představí kromě základních parametrů projektu také jeho přínosy pro obce, region i stát, ale také změny v konceptu podnikatelského parku, které vyvstaly z dosavadních diskuzí se zástupci okolních obcí, Plzeňského kraje i zainteresovaných institucí. Zvláštní pozornost je věnována i projektu tzv. gigafactory čili moderního závodu na výrobu bateriových článků pro elektromobily, o jehož umístění do České republiky uvažuje mezinárodní koncern Volkswagen. Tento závod by dle současného návrhu strategického podnikatelského parku měl být srdcem areálu.

V neposlední řadě proběhne v úterý 18. dubna v Dobřanech veřejné slyšení o projektu za účasti zástupců obcí, Ministerstva průmyslu a obchodu, agentury CzechInvest i společnosti Škoda Auto. Akce začíná v 18 hodin v kině Káčko. Veřejná slyšení v dalších dotčených obcích budou následovat.

Zdroje:
Tisková zpráva, CzechInvest

Nejnovější články