Fintechový startup LitFin stojí na žalobách za miliardy korun

22. 9. 2021 – 14:45 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Fintechový startup LitFin stojí na žalobách za miliardy korun
zdroj: Profimedia

Maroš Kravec postavil podnikání na soudních sporech s korporacemi i státy, ve kterých jde často o stovky milionů korun. Sám je ale ve ztrátě, dokud úspěšně neskončí první soudní tahanice.

Slovák Maroš Kravec má za sebou založení úspěšné manchesterské developerské firmy rekonstruující nemovitosti, která mu umožnila zafinancovat svůj aktuální fintechový startup LitFin. S ním se zaměřil na dosud jen málo rozšířený obor litigation finance tykající se investic do soudních sporů. S pomocí vlastních peněz i příspěvků od investorů (Pale Fire Capital loni vypomohl 127 miliony korun) se dostal k prvním zakázkám, a momentálně má rozjetých 15 soudních sporů s pohledávkami za 33 miliard.

Maroše Kravce vyzpovídal web StartupJobs Newsroom, pro který uvedl, že se ve firmě o 25 zaměstnancích (většinu tvoří právníci) zaměřují na spory skupinového charakteru, tedy kdy jedna firma či stát poškodila velké množství lidí, kteří se spojí do jedné žaloby.

„Já za vás zaplatím žalobu, najdu nejlepší advokátní kancelář, která se specializuje na tento typ práva, a za čtyři nebo pět let, pokud se to podaří, si vezmu minoritní podíl 25 až 30 procent,“ říkává Kravec potenciálním novým klientům s tím, že pokud případ prohraje, žádné provize si nevezme.

Nejradši naskakuje do sporů, které jsou již postavené na rozhodnutí určitého orgánu a nemusí tak před soudem dokazovat, že se něco stalo, ale rovnou řeší výši způsobené škody. Zároveň musí jít o výdělečný spor s minimálním poměrem 1:3, co se investice a zisku týče. Ve většině sporů je ale poměr mnohem vyšší, klidně i desetinásobně.

Maroš Kravec pro StartupJobs Newsroom uvádí i příklady některých svých sporů. „Velká kauza byly Mastercard a Visa, které v Belgii žalujeme za porušení hospodářské soutěže v oblasti stanovování přeshraničních mezibankovních poplatků. Nasbírali jsme asi 35 retailerů od Rumunska až po Německo.“

Na dalším příkladu ilustruje svůj zájem o litigace, jelikož se stále má čemu učit: „Teď v Německu například řešíme pesticidový kartel, kdy jsou poškození farmáři. A já vůbec nevím, jak ten trh s pesticidy funguje, musím si to nastudovat, musím se naučit, jak farmáři uvažují a jak je přesvědčit, že jsme správná volba.“

Má ale i určité meze. Například se moc nevěnuje jednotlivcům, a když ano, jejich případy nemedializuje. Přijal ale například spor člověka, kterého poškodila nemocnice. Sám z takového případu prý nic moc mít nebude, ale danému člověku může změnit život. Jedná se tedy o jeden z případů pro bono.

Rovněž se ale vyhýbá žalobám, které jsou proti jeho zásadám. Tím je například žaloba vedená proti našemu státu za to, jak přistoupil k opatřením proti covidu. „Je evidentní, že stát pochybil, dělal si, co chce, a nepostupoval v souladu se zákonem. Ale na druhé straně tady máme nějakou speciální situaci a chce se mi věřit, že chtěli postupovat tak, aby ochránili společnost. Takže k těmto žalobám jsme se nepřipojili a nefinancujeme je,“ dodává Kravec.

Přitom se ale nezdráhá proti České republice vystoupit. Sice se většinou vyhýbá financování klienta, který stát žaluje, ale pokud si myslí, že stát skutečně překročil všechny morální hranice, pak je to pro LitFin zelený signál.

Díky vlastnímu kapitálu, investorům a fondům nemá Maroš Kravec se svou firmou nouze o financování sporů, ale ty pravé výdělky ho čekají až ve chvíli, kdy se dostaví první provize z vyhraných sporů za stovky milionů korun.

Zdroje:

Nejnovější články