CzechInvest podporuje česko-japonskou spolupráci v oblasti zelených technologií

12. 9. 2022 – 15:30 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

CzechInvest podporuje česko-japonskou spolupráci v oblasti zelených technologií
zdroj: CzechInvest

V rámci výstavy World Smart Energy Week proběhl minulý týden v Tokiu veletrh Fuel Cell Expo zaměřený na vodíkové technologie. České republika zde měla vlastní stánek, jehož přípravu zajistil CzechInvest spolu s Velvyslanectvím České republiky v Tokiu. Veletrhu se účastnily české firmy, HYTEP i univerzita Karlova.

„CzechInvest podporuje česko-japonskou spolupráci v oblasti zelených technologií dlouhodobě. Letos na jaře se uskutečnil již druhý ročník česko-japonských inovačních dnů, v jejichž rámci mělo deset českých technologických firem možnost představit svá inovativní řešení a jejich přínos pro snižování uhlíkové stopy více než stovce japonských účastníků online webináře. O firmy vyvíjející vodíkové technologie je na japonské straně velký zájem. Vodíkové technologie jsou totiž klíčové pro dosažení dekarbonizace hospodářství. Zároveň se jedná o špičku v technologických inovacích, které mohou být stimulem pro zajištění ekonomického růstu a konkurenční výhodou,“ vysvětluje Petra Balladares Perez, manažerka EcoTech HUB Technologické inkubace.

Delegace českých firem spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a agenturou CzechInvest kromě veletrhu navštívila také Fukushima Hydrogen Energy Research Field (FH2R) a Yamanashi Hydrogen Company. FH2R leží nedaleko bývalé jaderné elektrárny Fukushima a je výsledkem snahy japonské vlády o revitalizaci oblasti zasažené tsunami v roce 2011. Jedná se o největší výrobu zeleného vodíku na světě s instalovaným výkonem alkalického elektrolyzéru 10 MW. Vyrobený zelený vodík se využívá v okolních podnicích a dopravě. Demonstrační centrum pro výrobu zeleného vodíku v Yamanashi o výkonu 1,5 MW se využívá k výrobě elektřiny a tepla ve firmě Hitachi a supermarketu Ognio. Obě zařízení jsou napájena z přilehlých solárních elektráren.

Výstava World Smart Energy Week představil nejnovější technologie nejen v oblasti vodíkových technologií, ale také z oblasti palivových článků, fotovoltaických systémů, baterií, smart grids nebo bioplynových stanic. Letošního ročníku se účastnily české firmy Cylinders Holding, DEVINN, INSTAR ITS, LEANCAT s.r.o. a Kolibrik.net. K české delegaci se připojily i Česká vodíková technologická platforma (HYTEP) a Univerzita Karlova.

Zdroje:
Tisková zpráva, CzechInvest

Nejnovější články