Český startup Bene Meat Technologies pracuje na kultivovaném mase s nestárnoucími buňkami

9. 3. 2022 – 14:22 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Český startup Bene Meat Technologies pracuje na kultivovaném mase s nestárnoucími buňkami
zdroj: Bene Meat Technologies

Směřujeme k budoucnosti, kdy skutečné maso nebude pocházet ze živých zvířat, ale z laboratoří. Český startup Bene Meat Technologies za tímto účelem kultivuje zvířecí buňky a dociluje jejich nekonečného dělení.

Nejrůznější společnosti po celém světě pracují na svých rostlinných a jiných náhražkách masa v rámci boje proti zabíjení zvířat a vyhovění potřebám vegetariánů, veganů a dalším osobám se specifickými stravovacími návyky.

Český startup Bene Meat Technologies na to jde ale jinak. V jeho laboratořích se totiž pracuje na kultivovaném mase (KM), tedy skutečném mase, které nepochází z poražených zvířat, ale z buněk vypěstovaných v laboratorních podmínkách.

Firmě se nyní podařilo docílit velmi důležitého milníku, který je klíčem k velkovýrobě, a tedy přijatelné ceně pro koncového zákazníka. Řeč je o takzvané imortalizaci, kdy buňky získají možnost nekonečného dělení, což zásadně usnadní celou výrobu.

Imortalizované buňky pod mikroskopem Bene Meat Technologies zdroj: Bene Meat Technologies

Imortalizované buňky pod mikroskopem

„Z hlediska efektivity výroby KM je množství vypěstovaných buněk klíčové. Lze toho dosáhnout rychlým množením buněk, to však většinu buněk opotřebovává, jejich vlastnosti se mění a rychlost počtu dělení klesá, až se zastaví úplně (buňky zestárnou a „umřou“). Pro výrobu KM potřebujeme buňky, které je možné množit do nekonečna – v našem případě do naplnění bioreaktoru,“ vysvětluje Marek Širl, člen týmu Bene Meat Technologies na úvodním obrázku.

Vzniklé kultivované maso bude naprosto identické s masem z živých zvířat, tedy se bude skládat z tukových, svalových i pojivých buněk a bude mít stejnou nutriční hodnotu. Jeden rozdíl by tu ale přeci jen byl, a to ten, že kultivované maso bude vlivem výroby v aseptických podmínkách bioreaktoru stoprocentně nezávadné a nehrozí tak možnost jeho kontaminace jako při chovu živých zvířat.

„Pokud bychom chtěli, máme v zásadě to, co jiné firmy vydávají za kultivované maso – buňky smíchané s rostlinnými proteiny. My však směřujeme k plnohodnotné alternativě mletého hovězího a následně i ke kultivovaným steakům,“ říká k dosažení dalšího milníku předseda představenstva Bene Meat Technologies Roman Kříž.

Výsledkem vývoje mohou být tři druhy kultivovaného masa, kde Bene Meat Technologies směřuje k struktuře hamburgerového masa, které má lepší strukturu, chuť a nutriční hodnoty než rostlinné náhražky a k struktuře svalové hmoty s různým množstvím tuku, kterým půjde plnohodnotně nahradit steak, svíčkovou a další. Nicméně poslední jmenovaný produkt se dostane na trh teprve tehdy, až bude jeho cena přijatelná, a i tak se počítá s jeho jistou exkluzivitou.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články