Český budovatel startupů Creative Dock se stal největším na světě. Pomohla i akvizice Founders Lane

8. 7. 2022 – 18:05 | Tech | Šárka Tmějová | Diskuze:

Český budovatel startupů Creative Dock se stal největším na světě. Pomohla i akvizice Founders Lane
Zakladatel Creative Dock Martin Pejša | zdroj: Creative Dock

Skupina Creative Dock Martina Pejši se díky sérii akvizic a rychlému růstu stala největším světovým budovatelem startupů na zakázku. Obrat českého inkubátoru loni přesáhl 650 milionů korun, a to navzdory pandemii covidu.

Týmy Creative Dock od roku 2012 vytvořily přes 70 projektů, které uvedly na trh v devíti různých zemích světa. K těm v Česku nejznámějším patří například platforma pro peer-to-peer půjčky Zonky na objednávku Home Creditu skupiny PPF či carsharingová služba HoppyGo.

Většinu obratu, přes 65 procent, však v Creative Dock tvoří zahraniční projekty. Na klíč tvoří produkty a či firmy pro více než dvacítku nadnárodních korporací, nejsilnějším segmentem je pro skupinu právě fintech. Vedle půjčkové platformy Zonky firma nedávno získala zakázku za přibližně 200 milionů korun pro saúdskoarabskou banku, které má pomoct s digitalizací.

Své příjmy Creative Dock rychle protáčí v akvizicích, za něž skupina v posledním roce utratila více než 1,3 miliardy korun. Vedle dalších koupila například švýcarskou inovační společnost Spark Works či německou prognostickou firmu Rohrbeck Heger.

V současné době se skupina hodlá soustředit na region Středního východu a severní Afriky (tzv. MENA), kde plánuje investovat sto milionů eur. Právě v něm má silnou pozici čerstvě odkoupená společnost FoundersLane, s níž Creative Dock váže předchozí dvouletá spolupráce.

„FoundersLane má velmi silný a zapálený tým nejen v Evropě, ale také v Království Saudská Arábie. V regionu MENA, na který se v rámci celé skupiny chceme zaměřit, mají silné jméno a stabilní historii. Celkově se dá říci, že se mnoho zemí v regionu ubírá podobným směrem, zaměřují se na digitální ekonomiku a zavádí nejrůznější strategické iniciativy, aby digitalizaci urychlily. Chceme pomoci s urychlením a proměnou regionu MENA v nejmodernější digitální ekonomiku a jsme připraveni do regionu v příštích letech investovat 100 milionů eur,“ vysvětluje zakladatel Creative Dock Martin Pejša.

Sto milionů je také roční obrat, kterého firma hodlá dosáhnout do dvou let, přičemž předpokládá roční růst přes padesát procent. Vedle obratu počítá i se zvyšováním stavů zaměstnanců, do konce letošního roku by jich Creative Dock měl mít přes 600 v devíti zemích s klíčovými sídly v Praze, Berlíně, Vídni, Curychu a Rijádu.

Zdroje:
Tisková zpráva, Creative Dock

Nejnovější články