Cenu Sociální startup roku 2023 si odnáší tvůrci bionické protézy. Na přihlášku do 11. ročníku Laboratoře Nadace Vodafone mají zájemci čas do 15. října

22. 9. 2023 – 15:11 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Cenu Sociální startup roku 2023 si odnáší tvůrci bionické protézy. Na přihlášku do 11. ročníku Laboratoře Nadace Vodafone mají zájemci čas do 15. října
zdroj: Tisková zpráva

Akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone pomůže již po jedenácté v růstu nadějným technologickým projektům se sociálním přesahem. Přihlášky do nového ročníku se uzavírají již 15. října.

Postupujícím finalistům poskytne Laboratoř Nadace Vodafone podporu v akceleraci a růstu zahrnující finanční injekci ve výši 100 tisíc korun, půlroční mentoring a seznámení s potenciálními partnery a investory. Své pokroky následně představí v rámci červnového Demo Day. Vítězem uplynulého ročníku se stal projekt Z-Arm, vyvíjející plnohodnotnou a funkční protézu. Na společném vyhlášení výsledků s partnerskou soutěží Nápad roku ovládl kategorii Sociální startup roku 2023.

„Když se ohlédnu za uplynulými deseti lety Laboratoře, vidím obrovské množství projektů, z nichž vyrostly fungující firmy, které pomáhají zlepšovat kvalitu života svým cílovým skupinám. Každý z deseti ročníků byl pro mě překvapením a já se těším, že v letošním jedenáctém znovu přivítáme mnoho originálních a zajímavých projektů. Rád bych proto vyzval všechny potenciální zájemce, aby s přihláškou do programu neváhali,“ říká Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone.

Laboratoř Nadace Vodafone směřuje svou podporu projektům, které se vyznačují nejen byznysovým potenciálem, ale i společenským přesahem. V uplynulém desetiletí prošly akceleračním programem například projekty, které usilují o zlepšování finanční či digitální gramotnosti veřejnosti, nebo vyvíjejí terapeutické nástroje či technologie pomáhající hendikepovaným osobám.

Bionická paže na míru

V jubilejním desátém ročníku, jehož výsledky byly vyhlášeny v rámci společného večera s partnerskou soutěží Vodafone Nápad roku, zvítězil projekt Z-Arm. Ten vyvinul unikátní funkční protézu. Ta je konstruována na základě skenu protézy pacienta a důkladné datové analýzy tak, aby paže uživateli co nejlépe seděla. Paže je počítačově modelována a jednotlivé komponenty tištěny na 3D tiskárně. Bionickou paži vyvíjejí autoři projektu Z-Arm v úzké spolupráci s odborníky a především s těmi, kteří ji sami každý den používají.

„Vítězství v kategorii Sociální startup roku 2023 nás velmi těší, stejně tak pokrok, kterého jsme za uplynulých šest měsíců dosáhli. Program nám pomohl zdokonalit vlastní produkt, ale díky konzultacím s odbornými mentory také načerpat nové zkušenosti v marketingu a dalších odvětvích. Všem, kteří se nám po dobu programu věnovali, bychom rádi poděkovali,“ říká František Zerzáň, jeden z hlavních autorů projektu Z-Arm.

Poslední dny na přihlášku

Přihlášky do jedenáctého ročníku programu spustila Laboratoř Nadace Vodafone začátkem září. Zájemci mají možnost své projekty přihlásit do 15. října. Soutěžící následně čeká dvoudenní listopadový bootcamp, během kterého budou moci týmy konzultovat s mentory své projekty a jejich byznysovou udržitelnost. Následně je představí odborné porotě, která do samotného programu vybere 3 až 5 inovativních projektů.

Projekty od letošního prosince do května 2024 čeká individuální práce s mentory, kteří projektům pomohou s jejich specifickými potřebami. V červnu v rámci Demo Day představí svůj pokrok porotě a investorům. Všem postupujícím projektům poskytne program také finanční injekci ve výši 100 tisíc korun a představení potenciálním partnerům a investorům.

Přihlášky je možné podávat online na webových stránkách www.laboratornadacevodafone.cz.

Laboratoř Nadace Vodafone je unikátní akcelerační program pro projekty, které rozvíjejí společenské inovace s využitím informačních a komunikačních technologií. Laboratoř se zaměřuje jak na existující startupy, tak na neziskové organizace, sociální podniky či univerzitní projekty. Cílem Laboratoře je nastartovat projekty a dostat je k desítkám tisíc uživatelů, kteří z nich budou mít přímý užitek a reálně lepší život. Takto pomohla už více než 100 projektům, kterým rozdělila přes 37 milionů korun. Mezi podpořenými projekty byly například telefony pro nevidomé Blindshell, aplikace Včelka, aplikace CF Hero či mobilní hra pro nevidomé herního studia Kikiriki Games. Partnerem projektu je platforma Vodafone Nápad roku.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články