AWS Cloud Day Praha

31. 10. 2023 – 9:41 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

AWS Cloud Day Praha
zdroj: Tisková zpráva

Na právě proběhlém AWS Cloud Day si návštěvníci poslechli řečníky z AWS, zkušenosti klientů a mohli navštívit přes 50 workshopů a přednášek.

Do Fora Karlín dorazilo přes 1400 účastníků, aby si poslechli úvodní keynote, prohlédli si prezentace na stáncích partnerů a dozvěděli se něco nového na více než 50 workshopů a přednášek.

Akci zahájil Tibor Kolejak, Head of Enterprise for Czech Republic & Slovakia v AWS. Shrnul základní hodnoty společnosti a její roli v rozšiřování cloudových služeb ve světě. Zmínil také podepsání memoranda s Ministerstvem Průmyslu a Obchodu o podpoře a spolupráci při technologickém vzdělávání sektoru malých a středních podniků a startupů v České Republice prostřednictvím technických workshopů, výměně znalostí, cloud kreditů a dalších vzdělávacích aktivit. “Cílíme na pomoc SMB v jejich cestě k mezinárodnímu úspěchu,” dodal Tibor Kolejak.  Na jeho úvodní řeč navázala Clare Liguori, Senior Principal Software Engineer v AWS. Prezentovala škálu možností, které AWS nabízí v oblasti generativní AI. Díky API Bedrock je možné využívat různé jazykové modely podle řešených úkolů. Generativní AI dokáže pomoci s generováním textu, obrázků, videí nebo s rozhodováním a dalšími činnostmi. Proto je možnost výběru různých jazykových modelů pomocí Bedrock velice užitečná a vede k dobrým výsledkům.

Petr Boháč, Head of Infrastructure v Innogy představil, jak tato velká energetická společnost přešla na využití cloudu a související přínosy. Společnost dříve využívala několik lokací se dvěma stovkami racků. S fungováním převážně v cloudu těží z inovačního cyklu, aniž by museli sledovat vývoj hardwaru a průběžně do něj investovat. S tím přímo souvisí flexibilita při testování a nasazení nového softwaru, funkcí a platforem. Velký přínos přinesl cloud v oblasti alokace nákladů. Dříve toto téma nebylo příliš viditelné a servery mohly běžet i naprázdno. V současnosti je každá změna nákladů ihned přítomná v reportech a uvažování o nákladové efektivitě se tím dostává do popředí.

Využití cloudu při data governance popsal Roman Pichlik, Vice President of Engineering ze společnosti Ataccama. Klienti této společnosti sami cloud využívají a očekávají produkty v managed podobě a jako službu. Velkou výhodu spatřuje Ataccama ve využití generativní AI a především v lehkosti, s jakou to lze provést. Činnosti jako péče o kvalitu dat je snadnější díky pomoci generativní AI, například u klienta Avon. AI ze slovního zadání dokáže vytvořit pravidla použitelná v konkrétním enginu. Výsledkem je lepší využití lidských kapacit. Neřeší se jak, ale co je potřeba udělat a výrazně se zkracuje time to value.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články