Astroforge hodlá do pár let těžit asteroidy. Investoři startupu svěřili 300 milionů

26. 5. 2022 – 15:49 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Astroforge hodlá do pár let těžit asteroidy. Investoři startupu svěřili 300 milionů
zdroj: Profimedia

Tělesa obíhající naší planetu ukrývají mnohá bohatství, na která si chce posvítit startup Astroforge. Do konce dekády hodlá uskutečnit historicky první těžbu ve vesmíru.

Elon Musk a jeho SpaceX není jediný, kdo se snaží nakopnout mimozemské aktivity. V lednu založený startup Astroforge si dává za cíl uspět tam, kde jiní jako Planetary Resources a Deep Space Industries selhali – v těžbě zdrojů z asteroidů obíhajících planetu Zemi.

Astroforge zakladatelů Matta Gialicha a Joseho Acaina údajně přišel s unikátním řešením těžby surovin ve vesmíru, tedy ve vakuu a stavu bez tíže. Nepodělil se sice o detaily technického řešení, ale víme, že se celý proces obejde bez nutnosti na asteroidech přistát.

Ostatně cílem startupu jsou velmi malá tělesa o průměru od 20 metrů do 1,5 kilometru, která jsou bohatá na kovy jako platina, iridium, osmium, paladium, rhodium a ruthenium. Takových těles má být v blízkosti Země zhruba 1 milion.

Přestože mnozí ve snaze rozjet těžbu asteroidů selhali, investoři v tuto budoucnost stále věří. Astroforge si v investičním kole přišel na rovných 300 milionů korun od Initialized Capital, Seven Seven Six, EarthRise, Area VC, Liquid 2 a Soma.

Peníze poputují na první dvě demonstrativní mise, z nichž první proběhne příští rok s pomocí rakety Falcon 9 společnosti SpaceX v rámci programu Rideshare. Startup věří, že první skutečná těžba s dopravou materiálů z vesmíru na Zemi se uskuteční do konce desetiletí.

Investoři v tomto případě musejí počítat s tím, že se jejich peníze hned tak nezhodnotí. „Myslím, že z pohledu investorů je vidět velký zájem o vesmír a deep tech, přičemž vesmír a deep tech přirozeně vyžadují více času. Nejsme B2B SaaS společnost, nebudeme ziskoví za rok. Když se podíváte na zdejší příležitost, tedy skutečnou těžbu ve vesmíru, je to tak obrovská příležitost, že investoři jsou ochotní vsadit na delší časový horizont,“ komentuje pro TechCrunch spoluzakladatel Astroforge Gialich.

Zdroje:

Nejnovější články