Proč je důležité začít přemýšlet o životním pojištění už v mládí

2. 2. 2024 – 16:11 | Komerční sdělení | Inzerce

Proč je důležité začít přemýšlet o životním pojištění už v mládí
zdroj: Unsplash.com

Životní pojištění je jedním z nejčastěji využívaných pojistných produktů vůbec. Lidé si jej ale často zřizují poměrně pozdě. Proč je vhodné na něj naopak myslet už v nižším věku?

Na životní pojištění nikdy není příliš brzy

Ti, kdo životní pojištění zřízené nemají, mnohdy říkají, že na podobné pojistné produkty je času dost. Často jde o studenty, kteří zkrátka podobné životní povinnosti ještě příliš neřeší. Ostatně své vlastní příjmy nemají, náklady také ne, životně jsou závislí na rodičích. Proč se tedy vlastně pojišťovat?

Na podobné myšlenky máme hned na úvod jednoduchou univerzální odpověď. Na životní pojištění nikdy není příliš brzy. Existují ale příklady situací, kdy na jeho zřízení bylo již příliš pozdě. Produkt vám totiž může pomoci v těch nejtěžších životních situacích, které přitom mohou potkat každého z nás nehledě na věk či jakýkoli jiný životní aspekt.

V útlém věku bude pojištění levnější a komplexnější

Pojišťovny mnohem ochotněji pojišťují klienty, kteří nemají žádné zdravotní problémy a žijí zdravým životním stylem. Čím je osoba mladší, tím je pravděpodobnější, že tyto předpoklady splňuje. Naopak osoby, které již například utrpěly nějakou závažnou nemoc nebo jejich zdravotní stav zkrátka není 100 %, už to mohou mít s uzavřením komplexní pojistné smlouvy, kryjící všechna rizika, náročnější.

Pro zabezpečení budoucnosti dítěte je také vhodné zvážit uzavření dětského životního pojištění. Proto vždy platí, že životní pojištění se vyplatí uzavřít už v době, kdy to zdánlivě není potřeba. Dokonce platí, že první pojistnou smlouvu tohoto typu mohou rodiče uzavřít i svému miminku třeba jen pár dní po narození.

Komukoliv se může přihodit něco nečekaného

I malé dítě nebo mladé dospělé může potkat závažný úraz, nebo třeba nemoc. Je nezbytné se v tomto směru dívat na situaci realisticky. Závažné nemoci jako rakovina si bohužel nevybírají a postihuji lidi v každém věku. Taková nemoc má přitom zpravidla zásadní dopady nejen na nemocného, ale i na ostatní členy rodiny. Rodiče například chtějí být dítěti na blízku a omezí své pracovní povinnosti. Najednou se může rodina potýkat s poklesem příjmů. Pojistné plnění z titulu životního pojištění dítěte může pomoci takové výpadky příjmů rodině zacelit.

Úraz může převrátit život naruby

Kromě výpadků příjmů mohou některé události také vyvolat vysoké náklady. Při poranění páteře a následném ochrnutí například může být nutné pořídit invalidní vozík, speciálně upravený automobil, nebo dokonce zcela změnit bydliště. Dobře nastavené životní pojištění může takové životní kroky usnadnit alespoň v tom, že pacient či jeho rodina nebude trpět nedostatkem financí pro jejich realizaci.

Vyčkáváte? Po založení rodiny už byste neměli

Jestliže životní pojištění nemáte a na jeho založení nespěcháte, za pomyslnou hranici, která by neměla být překročena, bychom označili založení rodiny. Jsou-li na vašem příjmu závislé vaše děti nebo i partner či partnerka, uzavřením životního pojištění myslíte i na ně.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články