Ověření historie vozu může být o hodně snazší: litevský carVertical začlenil do svých služeb i český trh

26. 10. 2022 – 7:00 | Komerční sdělení | Inzerce

Ověření historie vozu může být o hodně snazší: litevský carVertical začlenil do svých služeb i český trh
zdroj: Tisková zpráva

Jak poznat, že kupované ojeté auto nebylo bourané? Jak si ověřit, že opravdu bylo přivezeno ze země, kterou má udánu v technickém průkazu? A je technický průkaz vůbec pravý? To jsou těžké otázky, před nimiž stojí každý, kdo si kupuje ojetý vůz. S dnešními technologiemi už to naštěstí není sázka do loterie - s výhodou se dá využít služeb, které se ověřováním historie aut přímo zabývají. Českým zákazníkům je dostupná služba carVertical, která mezinárodní kontrolu historie vozidla nabízí.

Trh s ojetými vozy je stále ještě dost nespolehlivý

Přestože je dnes svět digitálně propojen, stále ještě se mohou odehrávat pokusy o podvod a manipulaci založené na nedostatečné informovanosti kupujícího (často je neodhalí ani samotné autobazary). To vrhá na trh s ojetými vozy špatné světlo, kupující jsou bez vnější pomoci v komplikované pozici. Statistiky, které carVertical prezentuje, ukazují mimo jiné, že:

  • 40 % vozidel, které dnes jezdí na silnicích, bylo účastníkem nehody nebo mají vady
  • přes 60 % všech ojetých vozidel dovezených z USA do Evropy nemá průhlednou historii
  • 1 z 5 vozidel je při provozu poškozeno, a to snižuje prodejní cenu o 15–30 %
  • u 7 % vozidel jsou nahlášeny nesrovnalosti v počtu najetých kilometrů, rozdíly v ceně jsou pak v řádu desítek tisíc.

Jak se podvodům účinně bránit?

Jednou z možností je využít služeb těch, kdo se umějí dostat k detailním záznamům o autě, napříč mnoha zeměmi Evropy i dalších kontinentů. Zkrátka využít pomoci zvenčí. Navíc nijak složitě, jen s využitím VIN kódu auta, pod kterým jsou o voze povinně vedeny všechny záznamy.

Právě posílení informovanosti, a tak i pozice kupujícího, je i hlavním mottem litevské služby carVertical. Do svých databází začlenila většinu evropských zemí, ale i spojené státy - právě v souvislosti s čilým exportem amerických aut do Evropy. V současnosti jde o hojně využívanou službu, která zároveň patří na českém trhu k nejlevnějším. Další expanzi připravuje do Austrálie a Jihoafrické republiky.

Zahrádky_autobazar zdroj: Tisková zpráva

Které nesrovnalosti se díky využití služby carVertical odhalují nejčastěji?

Již od svého založení shromažďuje carVertical data získaná jak díky poskytovaným službám, tak i vlastními průzkumy. Data průběžně analyzuje. Přístup má totiž do širokého spektra databází jak výrobců aut, tak autorizovaných servisů i registrů provozovaných veřejnými institucemi (státy, regiony, kriminálními službami). 

Z doposud provedených ověřování vyplynuly tři nejčastěji odhalované pokusy o podvod na zájemce o koupi ojetého vozu:

  • stočený tachometr, který uměle navyšuje cenu vozu
  • kamuflované nehody, které maskují možné velké problémy s budoucím provozem auta
  • nedostatečná údržba auta původním majitelem, která může v budoucnu způsobit finančně náročné problémy.

Peroutkova,_autobazar zdroj: Tisková zpráva

Zpráva o historii vozu se zaměřuje na 7 oblastí plus ověření rizikového používání vozu

CarVertical sleduje historii vozu, a zprávu pro zájemce o jeho koupi vystavuje i s ohledem na průměrné zkušenosti trhu s určitými modely aut. Podrobně se zaměřuje na 7 oblastí:

  • přehled skrytých škod
  • stočený tachometr
  • fotografie z minulosti
  • servisní historie vozidla
  • více majitelů
  • časté vady u daného modelu
  • záznamy o krádeži

To ale není vše, ve zprávě o ojetém vozu je také uvedeno, zda auto nebylo používáno jako taxi, v autoškole, jako vůz policejní, prostředek veřejné dopravy nebo k přepravě zboží, jestli u něj není evidováno zástavní právo, exekuce, či jiné omezení vlastnických práv. Příjemná je pro zákazníky i množstevní sleva, pokud by chtěli nechat zkontrolovat více aut, mezi nimiž právě vybírají.

Podrobnosti o službě najdete jak na YouTube, tak v recenzích

CarVertical disponuje databázemi, v nichž je uloženo přes 7 miliard záznamů z celého světa. Dohledat se skrze tuto službu dá i historie vozu dovezeného zdaleka ze zahraničí. Službu už vyzkoušelo mnoho českých zákazníků, proto najdete jak psané carVertical recenze, tak i jejich audiovizuální podobu přístupnou skrze Youtube.

Zdroje:
Inzerce

Nejnovější články