Startup Rethink Architecture pomáhá developerům snižovat uhlíkovou stopu

18. 7. 2023 – 16:20 | Ekologie | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Startup Rethink Architecture pomáhá developerům snižovat uhlíkovou stopu
Zakladatelky startupu Rethink Architecture, Kateřina Eklová a Karolína Barič | zdroj: Rethink Architecture

Český startup Rethink Architecture svou databází udržitelných stavebních postupů pomáhá snižovat uhlíkovou stopu budov. Úspěšně absolvoval akcelerační program Start it @ČSOB a nyní získal svého prvního klienta. Přední český developer KKCG Real Estate Group si jako první koupil přístup do jejich databáze.   

Budovy a jejich provoz způsobují 37 % emisí CO₂ na světě. Potenciál, jak tento podíl snižovat, je přitom obrovský. „Navrhovat udržitelnější projekty developerům a architektům pomáhá právě naše služba Rethink Architecture Database,“ říká Karolína Barič, expertka na udržitelnost budov a spouzakladatelka startupu.

Důkaz, že developeři o snižování uhlíkové stopy jen nemluví

Pro dvě mladé podnikatelky, jimiž jsou Karolína Barič a Kateřina Eklová, je zisk klienta, jakým je KKCG Real Estate Group, průlomem v dosavadní historii organizace a zároveň důkazem, že jejich práce má smysl. „Vidíme, že udržitelnost v oboru real estate stále nabírá na důležitosti a že firmy skutečně chtějí snižovat uhlíkovou stopu projektů a věnovat se i dalším tématům jako je nakládání s vodou nebo výběr stavebních materiálů,“ shodují se.

Databáze, kterou tandem podnikatelek vytvořil spolu s týmem dalších expertek a expertů v oboru, je jediná svého druhu v Česku, možná i v celé Evropě. „V oblasti udržitelného stavebnictví vidíme velký potenciál pro rozvoj a vznikají tam mnohé příležitosti pro startupy jako je Rethink Architecture. Máme radost, že se zakladatelkám podařilo vedle neziskového segmentu vzdělávání vytvořit komerční produkt, který bude mít skutečný dopad v udržitelném stavebnictví,“ říká Zuzana Paulovics, lídryně Start it @ČSOB.

„Na rozdíl od našich individuálních konzultací může díky databázi naše know-how využívat víc firem najednou. Pozitivní dopad pro životní prostředí tak může být ještě vyšší,“ slibují si Barič s Eklovou.

KKCG: Chceme celý obor pozdvihnout k udržitelnějšímu přístupu

Přístup do placené databáze, která obsahuje návody, technologie a postupy, jak snižovat uhlíkovou stopu budov, má nově i KKCG Real Estate Group, jeden z předních developerů v Česku. „Chceme rozvíjet stavařské dovednosti, které mohou pozdvihnout celý obor k udržitelnějšímu přístupu,“ vysvětluje technický ředitel KKCG Development Pavel Švanda.

„Snižování uhlíkové stopy a adaptaci na klimatickou změnu bereme vážně, protože svět kolem nás se mění. Vysoké teploty, dlouhotrvající sucha, nedostatek vody či primárních materiálů vnímáme všichni negativně. V našich silách je však tomuto běhu čelit. A věříme, že Rethink Architecture Database nám v tom pomůže,“ dodává ESG Manager KKCG Real Estate Group Karel Fronk.

Startup Rethink Architecture úspěšně prošel akceleračním programem Start it @ČSOB. Ten od roku 2018 nabízí poradenství a mentoring začínajícím inovativním firmám, které hledají způsob, jak rozjet udržitelně a ziskově svůj byznys. Programem Start it @ČSOB prošlo už osm desítek startupů, které přitahují investory a sbírají prestižní ocenění.

Rethink Architecture inspiruje, vzdělává a propojuje architekty a investory, aby tvořili udržitelné budovy a čtvrti. Pořádají přednášky, vydávají vzdělávací e-booky, dělají osvětovou činnost. Vytvořili také online databázi udržitelných řešení pro architekturu a real estate, ve které investoři i architekti najdou návody, ekologické přínosy, přibližné investiční a provozní náklady i seznamy dodavatelů. Představují principy a výhody udržitelné architektury ve všech třech pilířích udržitelnosti: environmentálním, ekonomickém a sociálním.

Zdroje:
Tisková zpráva, Rethink Architecture

Nejnovější články