Společnost Fillamentum vyvinula plně rozložitelný materiál pro 3D tisk. Využívá se na výrobu misek pro psy

9. 9. 2021 – 15:28 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Společnost Fillamentum vyvinula plně rozložitelný materiál pro 3D tisk. Využívá se na výrobu misek pro psy
zdroj: Fillamentum

Česká společnost a světová jednička ve výrobě materiálů pro 3D tisk Fillamentum představuje ekologickou variantu nahrazující nejrozšířenější plasty. Je o ní zájem i díky její šetrnosti ke zdraví.

České Fillamentum patří k největším světovým výrobcům a distributorům materiálů pro 3D disk. Svou klientelu má v již 62 zemích a v roce 2018 se stal nejlepším světovým exportérem podle ceny DHL Unicredit. O plastová vlákna různých tvrdostí, teplotních odolností a zdravotních nezávadností je čím dál tím větší zájem, jak 3D tisk proniká i do běžné výroby.

To ale také znamená, že se do přírody dostává čím dál tím víc plastů, které, jakmile splní svůj účel, můžete tak akorát vyhodit, přičemž nejde o něco, co by se samovolně rozložilo v nějakém rozumném časovém horizontu. Proto Fillamentum přichází s plně rozložitelným materiálem NonOilen, který vyvinulo ve spolupráci s výzkumníky ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě.

Podle zakladatele společnosti Josefa Dolečka lze jejich nový materiál mnohokrát používat opakovaně bez ztráty vlastností. A jakmile je začne ztrácet, jednoduše ho rozložíte v průmyslovém kompostéru, ale klidně i doma na zahrádce. Jak je to možné, vysvětluje profesor Pavol Alexy ze zmíněné univerzity:

„Je to možné díky obsahu PHB (polyhydroxybutyrát), který způsobuje proces rozpadu a umožňuje bakteriím rychleji ‚požírat‘ polymer. Po rozložení pak nezůstávají v kompostu žádné mikroplasty, které by ničily naše životní prostředí.“

Materiál NonOilen má ještě jednu velkou výhodu. Protože je pro zdraví nezávadný, mohou se z něj vyrábět výrobky, které přijdou do přímého kontaktu s jídlem. A toho využila česká firma AnyoneGo, která z něj začala vyrábět speciální misky pro pejsky.

„Miska je nastavitelná nejen výškově, ale také sklonem, lze tak velice dobře přizpůsobit její polohu dle libosti zvířete. Snažíme se naše produkty mít co nejvíce udržitelné a NonOilen od Fillamentum přesně splňoval tento požadavek, tradiční tisk totiž z materiálů jako PETG není úplně lehce recyklovatelný,“ uzavírá Martin Schenk, majitel společnosti AnyoneGo.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články