Nová služba MeteoSource předpovídá výrobu sluneční a větrné energie pro domácnosti

4. 5. 2023 – 11:15 | Ekologie | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Nová služba MeteoSource předpovídá výrobu sluneční a větrné energie pro domácnosti
zdroj: Meteosource

Nová služba od českých vývojářů ve spojení s meteorology z Meteocentra zjednodušuje přístup k předpovědím výroby sluneční a větrné energie. Nabízí přesnou aktuální předpověď výroby z obnovitelných zdrojů pro celý svět. Předpovědi jsou založeny na novém přístupu s využitím umělé inteligence (AI). Aktuální výstupy českého startupu jsou nyní dostupné online.

 „V současné době zažíváme boom s automatizací využití energie z obnovitelných zdrojů, kdy nově i malí výrobci na svých pozemcích mohou automatizovat efektivní využití baterií a optimální dodávání přebytků své výroby do sítě. K tomu jsou nezbytná spolehlivá data o očekávané výrobě,“ říká Bohuslav Zeman, projektový manažer z Meteosource.

Česká služba s globálními ambicemi přináší výrazně jednodušší přístup k předpovědím výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a cílí i na menší projekty.  Aplikace je dostupná na adresách solar.meteosource.com/cs/ a wind.meteosource.com/cs/ a vychází z dlouhodobých zkušeností vývojářů se strojovým učením a modelováním počasí a jeho vlivu na různé obory.

Na webu si mohou i běžní uživatelé zobrazit výrobu pro libovolnou lokalitu – její aktuální předpověď a historickou výrobu až 8 let zpětně. Možné je i upravovat parametry panelů jako jejich sklon či orientaci a pozorovat vliv na výslednou výrobu v kilowattech.

Přesnost díky strojovému učení

V Meteosource využívají k předpovídání výroby unikátní přístup. První vrstva strojového učení pracuje s mnoha různými meteorologickými modely, které se na základě dat z minulosti optimálně kombinují tak, aby pro danou lokalitu a meteorologickou situaci poskytly velmi přesnou předpověď počasí. Na těchto datech se pak počítá reálná výroba solárních nebo větrných elektráren.

„Díky obrovskému množství dat a mnohaletým zkušenostem se strojovým učením umíme vytvářet nejpřesnější možné výstupy. Pro větší výrobce využíváme i jejich historickou výrobu a detailnější technická specifika pro další zpřesnění, nicméně pro menší odběratele toto není nutné,“ doplňuje Zeman.

Od velkých firem k individuálním menším projektům

S předpověďmi pro energetiku mají v Meteosource více jak 10 let zkušeností. Pro solární nebo větrnou výrobu je potřeba uvažovat velké množství parametrů a pracovat s pokročilými modely, které vyvíjeli a postupně zlepšovali několik let. „První odběratelé těchto modelů byli z řad větších solárních a větrných parků, kde je přesnost předpovědi velmi důležitá, protože špatným odhadem výroby lze přijít i o stovky tisíc za den,“ říká Zeman.

Dnes razí Meteosource cestu zjednodušení a zpřístupnění i pro menší projekty a zájemce z řad veřejnosti, kteří si mohou na nových webech zobrazit odhad výroby pro libovolnou lokalitu podle svých definovaných parametrů.

Zdroje:
Tisková zpráva, Meteosource

Nejnovější články