Konec plýtvání papírem? Izraelský vynález z něj umí odstranit natištěný inkoust

15. 8. 2022 – 15:10 | Ekologie | Šárka Tmějová | Diskuze:

Konec plýtvání papírem? Izraelský vynález z něj umí odstranit natištěný inkoust
zdroj: BBC

Technologický startup Reep Technologies původem z Tel Avivu vynalezl způsob, jak z potištěného papíru odstranit inkoust a zároveň ho nepoškodit. Zeleným laserem odtištěné archy mohou po zpracování rovnou zamířit do dalšího kola tisku. Vyčištěný papír se do oběhu může vrátit i desetkrát.

Zařízení od Reep Technologies vypadá na první pohled jako obyčejná průmyslová tiskárna, její princip je ovšem opačný. Potištěné listy dokáže speciální laserovou technologií zbavit inkoustu, očištěné stránky pak bez delších průtahů mohou zamířit opět do tisku. Recyklovat lze i zbylý odstraněný pigment.

Firma tvrdí, že při masovém rozšíření zvládne její vynález výrazně zredukovat spotřebu papíru a tím i ulevit životnímu prostředí. Aby laser fungoval, musí být stránky potažené speciální vrstvou, která zabrání vsáknutí inkoustu do papíru. Metoda odtištění Reep Technologies prý jako první na světě získala 100% skóre od německé asociace Ingede, která se sama zabývá výzkumem a inovací recyklace papíru.

Zakladatel startupu Barak Yekutiely by časem chtěl změnit ráz celého tiskárenského průmyslu směrem, který nazývá „cirkulárním tiskem“. V této chvíli se ale startup zatím soustředí pouze na segment dodavatelů pro kancelářský tisk. Řešení od Reep Technologies by se mohlo rozšířit v horizontu dvou až pěti let, v této chvíli startup v rámci pilotního programu shání firmy pro dlouhodobou spolupráci.

S vlastním odstranitelným tonerem přišel v minulosti i výrobce tiskáren Toshiba. Jeho metoda funguje na principu zahřívání, a to pouze v případě proprietární černé a modré náplně. Technologie je v tomto případě navíc limitovaná jedinou řadou tiskáren pod hlavičkou Eco MFP.

Zdroje:
BBC, Reep Technologies

Nejnovější články