Český startup BMT získal jako první na světě povolení vyrábět a prodávat kultivované maso jako krmivo pro mazlíčky

9. 11. 2023 – 11:45 | Ekologie | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Český startup BMT získal jako první na světě povolení vyrábět a prodávat kultivované maso jako krmivo pro mazlíčky
zdroj: Bene Meat Technologies

Světové prvenství vyrábět a prodávat kultivované maso pro potřeby PET FOOD získal dne 7.11.2023 český start-up Bene Meat Technologies (BMT). Získanou certifikací evropské Feed Materials Register se stává jediným subjektem na světě, který může tento produkt pro potřeby PET FOOD vyrábět a prodávat. 

Krmivo pro domácí mazlíčky bude díky kultivovanému masu plné čistých a kvalitních živočišných bílkovin, a přitom kvůli jeho výrobě nemusí zemřít jediné zvíře. Díky PET FOOD s kultivovaným masem již nebudou majitelé a výrobci muset dělat kompromisy ohledně chuti, výživy a kvality krmiva. Ze všech těchto důvodů je získaná certifikace k výrobě a prodeji kultivovaného masa pro svět výrobců PET FOOD a majitelů zvířat významným milníkem.

Rozsah úspěchu Bene Meat Technologies

Start-up se sídlem v Praze pracuje na vývoji a technologii výroby kultivovaného masa od roku 2020 v osmdesátičlenném mezinárodním týmu vědců. Od svého založení má jediného investora, mezinárodně úspěšnou skupinu BTL, podnikající v oboru medicínských přístrojů.

Již po třech letech přichází fantastický úspěch v podobě registrace technologie a výrobku. „Jsme nadšeni, že jsme dosáhli certifikace nové suroviny od evropského Feed Materials Register, závazném pro celou Evropskou unii; toto prvenství je začátek naší cesty zahrnující výrobu a prodej dalších forem kultivovaného masa,” uvádí Roman Kříž, CEO Bene Meat Technologies.

„Víme, že jsme se v této fázi výzkumu trefili do potřeb výrobců PET FOOD, kteří neustále hledají eticky a ekonomicky smysluplné cesty, aby svými výrobky uspokojili své náročné zákazníky, majitele domácích zvířat. A my osobně jsme nadšeni, že poprvé v historii nabízíme kvalitní alternativu masa bez zabíjení zvířat za konkurenceschopnou cenu,“ dodává.

Bene Meat Technologies zdroj: Bene Meat Technologies

Výhody kultivovaného masa

Hlavní výhody spočívají ve zdravotní nezávadnosti, kvalitě vstupních surovin a vyřešením etického problému, odkud živočišné bílkoviny obsažené v PET FOOD pochází.

Produkt (KM) je totiž vyroben laboratorně v bioreaktorech; vyrábí se nenásilným odebráním buněk z živého zvířete a jejich následným pěstováním v médiu bohatém na živiny. Buňky „rostou“, kultivované maso se poté texturuje a tvaruje do požadované podoby. A co je pro trh zásadní – BMT vyvinul technologii k výrobě kultivovaného masa tak, aby byla výsledná cena konkurenceschopná s cenami produktů vyrobených z tradičně získávaných surovin.

Kultivované maso jako konkurenční výhoda pro výrobce PET FOOD

Psům a kočkám kultivované maso chutná, protože se jedná o opravdové maso, ne o jeho náhražku.  Výrobci krmiv na kultivovaném mase ocení kontrolovatelnou výrobu, čistotu výsledného produktu a možnost použít jej pro jakýkoli typ finálního výrobku. Technologie BMT je totiž schopna přizpůsobit se jakýmkoli požadavkům výrobce na výsledný typ krmiva. Je unikátní v tom, že řeší všechny aspekty výroby a výslednou cenu – nabízí surovinu plně využitelnou ve výrobě, a to komplexně z hlediska kvality, dostupné ceny i požadovaného množství.

„Díky získané certifikaci nám již nic nebrání v dalších krocích, jednáme s výrobci krmiv, abychom tento úžasný výrobek dostali do produkce,“ přibližuje nejbližší plány Tomáš Kubeš, Head of Strategic Projects.

Vzhledem k čistotě vyrobeného živočišného proteinu v kultivovaném mase navíc existuje reálný předpoklad, že z něj psi a kočky budou prospívat lépe než z krmiv vyrobených z tradičních surovin z živých zvířat.

Kultivované maso od BMT a jeho další vývoj

Registrace k výrobě a prodeji kultivovaného masa dává naději na blízkou budoucnost, ve které budou majitelé mazlíčků moci dopřát svým mazlíčkům to nejlepší krmivo. Krmivo s čistou bílkovinou a vysokou etickou hodnotou.

„Těšíme se na spolupráci s výrobci, pro ně a jejich zákazníky to děláme. Etické principy vždy patřily k hlavním důvodům, proč BMT začal vyvíjet technologii na výrobu kultivovaného masa. Tento úspěch je pro nás velmi osobní, jsme přesvědčeni o tom, že by kvůli spotřebě lidí, potažmo jejich mazlíčků, neměla umírat zvířata. A výrobci mají díky existenci našeho produktu jedinečnou šanci získat bezprecedentní konkurenční výhodu na trhu,“ uzavírá CEO Roman Kříž.

Kdy se PET FOOD s obsahem kultivovaného masa objeví na trhu, závisí na dohodě s výrobci. Vzorové výrobky budou k dispozici již na začátku roku 2024, v obchodech se produkty pro mazlíčky dají reálně očekávat ve stejný rok.

Zdroje:
Tisková zpráva, Bene Meat Technologies

Nejnovější články