Česká sociální platforma Poetizer spouští ekologické nakladatelství pro básníky

23. 11. 2021 – 15:57 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Česká sociální platforma Poetizer spouští ekologické nakladatelství pro básníky
zdroj: Profimedia

Český Poetizer hodlá demokratizovat tradiční nakladatelství vydáváním básní všech svých uživatelů. Zároveň chce jít příkladem ekologicky udržitelného vydávání knih.

Původně česká sociální síť Poetizer zaměřená na komunitu básníků se z platformy poskytující prostor autorům, kde mohou zveřejňovat své básně a komunikovat s komunitou, rozrůstá na moderní nakladatelství upřednostňující digitální a ekologický přístup.

Básníci už nebudou odkázaní jen na digitální podobu svých výtvorů, ale nově si je budou moct nechat vytisknout ve formě knih, ale klidně i potisků na tričko. Poetizer navzdory českým kořenům začíná tuto možnost nabízet v Americe, kde se nachází na 40 milionů zájemců o poezii.

„Naše digitální platforma je škálovatelná a můžeme snadno a rychle expandovat do jakékoliv země. Nejdříve se chceme soustředit na americký trh, kde máme již etablovanou komunitu. Je to zároveň největší trh z pohledu objemu prodaných knih,” uvádí Lukáš Sedláček, zakladatel a CEO startupu Poetizer.

Novou službou chce demokratizovat vydávání knih. Tradiční nakladatelství totiž vydá jen chabý zlomek autorů, kteří se navíc nedočkají pořádné propagace a za své dílo obdrží jen malá procenta.

„Cílem digitální platformy Poetizer je umožnit publikaci úplně všem, a odvětví tak demokratizovat, stejně tak jako odstraňovat všechny bariéry, které básníkům stojí v cestě k vyššímu výdělku a celosvětovému úspěchu,“ dodává Sedláček.

Vznik nakladatelství doprovází spuštění eshopu. Až po zadání objednávky jsou produkty skutečně vyrobeny, aby se nic nepovalovalo zbytečně na skladě, případně nekončilo rovnou v koši. Vyrobené zboží je zároveň dopraveno co nejblíže místu dodání, aby se minimalizovala uhlíková stopa.

„Naší ambicí je jít příkladem v ekologizaci nakladatelství. Důraz na udržitelnost je základem všeho, co děláme,” potvrzuje Sedláček. Poetizer svým nakladatelstvím naskakuje na novou obří vlnu zájmu o knihy. V Americe se prodej knih s příchodem pandemie zvýšil o neuvěřitelných 777 procent. Zároveň už v roce 2017 překročil počet knih vydávaných vlastním nákladem počet knih vydaných přes tradiční nakladatelství.

Poetizer, který má své vlastní webové stránky a bezplatnou aplikaci na mobilních telefonech, se může pyšnit základnou 220 tisíci uživatelů pocházejících ze 120 zemí světa a spoluprací se světově nejpopulárnějším a nejprodávanějším mladým básníkem Atticem, který na platformě zveřejňuje exkluzivní básně, vede básnické semináře a pořádá soutěže. Díky nové funkci chatu je dokonce možné si s ním i popovídat.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články