Božonky řeší ekologickou stránku silonek. Vydrží déle a rozloží se mnohem rychleji

18. 2. 2022 – 16:11 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Božonky řeší ekologickou stránku silonek. Vydrží déle a rozloží se mnohem rychleji
zdroj: Božonky

Na trhu chyběly silonky, které by nebyly na jedno-dvě použití, byly příjemné na nošení a nezatěžovaly by planetu. A tak se zakladatelky Božonek sami pustili do jejich výroby.

Příklon k ekologičtějšímu smýšlení se dnes dotýká bezpočtu průmyslových odvětví a konečně došlo i na silonky. Vzhledem ke krátké životnosti této pokrývky nohou, na které se rychle tvoří oka a začnou se párat, jde o velmi neekologický produkt, který vyrábí i více než 100 tisíc tun odpadnu ročně. S tím chtějí zatočit zakladatelky módní značky Božonky (boží silonky).

„Jsou to silonky, které vydrží déle než běžné varianty, a svým složením, výrobou i správnou likvidací jsou ekologické i poté, co doslouží,” popisuje pro web Startupjobs Newsroom Kamila Vodochodská, spoluzakladatelka Božonek

Božonky zdroj: Božonky

Božonky jsou vyrobené z chytré příze Amni Soul Eco, která je v tuto chvíli jediným recyklovatelným vláknem na světě rozložitelným na biomasu a bioplyn. „Díky bakteriím se do pěti let punčochy zkompostují. Přitom u klasických silonek trvá rozložení až sto let,” dodává Vodochodská.

Není to ale jediná výhoda božonek. Jelikož zakladatelky vycházely z vlastní potřeby, tedy že na trhu nenašly silonky, které by se nemusely po pár nošeních vyhazovat, je božonky možné opakovaně prát a při šetrném zacházení mohou vydržet i několik měsíců.

Zároveň obsahují aloe vera, které hydratuje pokožku a předchází tak podráždění kůže. V neposlední řadě jsou barveny ekologickými barvami a opatřeny jemnou vůní, která vydrží minimálně pět pracích cyklů.

Co ale produktu ubírá na ekologičnosti, je výroba probíhající v Makedonii. Záměrem je přesunout ji do České republiky, ale zde na to zatím nejsou technologie ani know-how. Jedno balení božonek pak vyjde na 400 korun, což je sice víc než za běžné silonky, ale ty zase musíte kupovat častěji.

A co tedy s božonkami, až doslouží? Můžete je přinést na pobočku obchodu, kde se o ně už náležitě postarají – nechají je ekologicky rozložit. Zakladatelky Božonek letos plánují otevřít víc kamenných výdejních míst po republice, rozšířit tým čítající momentálně 10 lidí a přidat nové barvy, střihy, velikosti a další typy punčoch.

Zdroje:

Nejnovější články