Americký startup Air Company vyrábí ekologickou vodku ze skleníkových plynů

19. 5. 2022 – 16:46 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Americký startup Air Company vyrábí ekologickou vodku ze skleníkových plynů
zdroj: Nathaniel Lee | CNBC | Air Vodka

Místo aby skleníkové plyny ohrožovaly klimatické podmínky naší planety, můžeme je zachytávat a vyrábět z nich například vodku. Americký startup Air Company si výrobou produktů z oxidu uhličitého přišel už téměř na 1 miliardu korun od fondů Toyoty a JetBlue.

Skleníkové plyny, které jsou běžným produktem výrobního průmyslu, dopravy a dalších odvětví se podílejí na zahřívání naší planety, což může v důsledku vést až ke globální katastrofě. Společnosti se proto snaží kupříkladu omezit svou uhlíkovou stopu, ale najdou se i tací, kteří z tohoto odpadního plynu vypouštěného do atmosféry mohou mít užitek.

Americký startup Air Company dělá se skleníkovými plyny pravý opak. Místo toho, aby je vypouštěl do atmosféry, je zachytává a s jejich pomocí vyrábí různé produkty. A jedním z nich je i lihovina Air Vodka, jak informuje web CNBC. A jak se taková vodka vyrábí?

„Spolupracujeme s partnery, kteří zachycují oxid uhličitý ještě předtím, než je vypuštěn do atmosféry, a pak tento CO2 využíváme v našem procesu při výrobě alkoholů,“ prozradil Gregory Constantine, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Air Company.

Pokud vás zajímá detailnější postup, pak vězte, že s pomocí elektrolýzy vody dojde k oddělení hydrogenu od kyslíky, který je vypuštěn do ovzduší. Hydrogen je následně smíchán se zachyceným oxidem uhličitým ve speciálním zařízení, čímž vznikne ethanol. Pak už jen stačí přidat vodu a máte Air Vodku.

Celý proces je poměrně nákladný, a proto se Air Vodka řadí k luxusnímu zboží. Jedna láhev vodky tohoto tříletého startupu vás vyjde na zhruba 1 500 korun. Ekologický alkohol ale není jediným produktem startupu Air Company. Vyrábí rovněž parfémy a dezinfekce, přičemž vodka jim má otevřít dveře k mnoha dalším produktům, pro jejichž výrobu se otevírá již třetí továrna.

Air Company má podporu velkých venture kapitálových fondů automobilového výrobce Toyota, aerolinky JetBlue a dalších. Dosavadní investice do startupu dosahují 935 milionů korun.

Zdroje:

Nejnovější články