S digitalizací financí firmám v Čechách pomáhá fintechový startup Fidoo

24. 8. 2021 – 14:00 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

S digitalizací financí firmám v Čechách pomáhá fintechový startup Fidoo
zdroj: Profimedia

Snahu skoncovat s papírovými účtenkami podporuje v naší zemi služba Fidoo očekávající růst po opadnutí restrikcí spojených s pandemií.

Nikoho, ale vůbec nikoho netěší, že musí v pravidelných intervalech jako podnikatel zakládat a skladovat a jako úředník kontrolovat stohy účtenek. Přitom existuje cesta, díky které se dá celému procesu vyhnout. Tu cestu razí rostoucí startup Fidoo, jak informuje Forbes.

Úkolem Fidoo je digitalizovat finance malých podnikatelů i velkých firem skrze aplikaci propojenou s kartou, což se mu daří i navzdory restrikcím spojeným s pandemií, které jejich klienty v uplynulých měsících sužovaly.

V roce 2019 přes jejich karty prošla více než jedna miliarda korun, ale loni to bylo o značných 400 milionů méně. I přesto se Fidoo podařilo zopakovat tržby ve výši 28 milionů korun. Letošek je pro firmy už o něco příznivější a Fidoo tak očekává obrat dosahující 40 milionů, přičemž objem transakcí se snad vrátí k hodnotám naměřeným před pandemickými opatřeními.

Šéf a spolumajitel služby Petr Herzmann se nebojí přiznat, že zatím neumějí firmám vyřešit veškeré papírování. Své možnosti ale rozšiřují a do budoucna se počítá například se systémem schopným zpracovat i přijaté faktury.

Zároveň si stěžuje na zaostávání naší země za ostatními v oblasti digitalizace firemních financí a dodává, že by věci pomohlo například to, kdyby šla příkladem státní zpráva, jako tomu je s centrální bankou v Estonsku.

„Pro firmy je přirozeně daleko jednodušší komunikovat elektronicky, využívat aplikace, schvalovat žádosti na dálku a neposílat si mezi sebou papírové faktury. A i když se v poslední době najdou nějaké náznaky v podobě bankovní identity, e-občanky a dalších, kus cesty je stále před námi,“ říká Herzmann.

Fidoo má v tuto chvíli více než 900 zákazníků, mezi nimiž naleznete i korporace jako Škoda Auto, Tipsport, Sportisimo a Pilulka. Startup dnes již ale není nezávislý. Původní projekt nazvaný Expensa byl v roce 2017 pro svůj růst odkoupený skupinou Direct (spadající pod Vigo Investments) a přejmenován na současné Fidoo.

Zdroje:

Nejnovější články