Půl milionu dolarů. Tolik zaplatil český startup TENT.com za druhou nejdražší doménu v tuzemské historii

10. 5. 2023 – 13:38 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Půl milionu dolarů. Tolik zaplatil český startup TENT.com za druhou nejdražší doménu v tuzemské historii
zdroj: Tent.com

Český fintechový startup TENT.com, který se zaměřuje na platby a obchodování s kryptoměnami, zaplatil za jednu z posledních globálně volných čtyřpísmenných domén nejvyššího řádu .com 500 tisíc dolarů. S hodnotou v přepočtu přes jedenáct milionů korun tak šlo o druhou největší doménovou akvizici do českých rukou v historii. 

„Slovo tent neznamená v angličtině jen „stan“, jak by se mohlo zdát, ale má metaforický význam pro zastřešení, proto jsme ho pro naši platformu od počátku vnímali jako klíčový nástroj pro budoucí mezinárodní expanzi,“ vysvětluje důvody obchodu David Tacl, zakladatel a CEO projektu. TENT.com umožňuje už měsíc nákup a prodej kryptoměn. Jako jeden z mála světových hráčů také umožňuje uživatelům pomocí platební karty Mastercard platit kryptoměnou v jakémkoliv obchodě či restauraci, a to kdekoliv po světě.

Jediná dražší tuzemská akvizice domény s koncovkou .com proběhla v roce 2016, kdy holding Olivera Dlouhého s vyhledáváním letenek poslal za doménu Kiwi.com původnímu majiteli 19 milionů Kč. Podle Davida Tacla bylo pořízení domény TENT.com výsledkem ročního náročného vyjednávání s vlastníkem. „Konečná cena odrážela fakt, že se jednalo o jednu z posledních zajímavých čtyřpísmenných domén dostupných k akvizici na globálním internetovém trhu,“ doplňuje.

Díky unikátnímu startupovému projektu je možné si koupit třeba pivo a zaplatit ho kartou, na níž má její uživatel uložené například bitcoiny. Registrace a nákup krypta probíhá v TENT.com velice rychle a intuitivně. V mobilní aplikaci je možné si založit klientský účet, ověření včetně ztotožnění je automatické a trvá do pěti minut a pak už je možné si nakoupit kryptoměny, jaké uživatel chce. „Přes aplikaci si může kdokoliv zažádat o naši Tent kartu. Tu si pak spojí s vybranou kryptoměnou. Karta vydávaná Mastercardem se pak vůči jakémukoliv koncovému obchodníkovi chová stejně, jako kterákoliv jiná platební karta,“ vysvětluje David Tacl.

Podle údajů Wikipedie je vůbec nejdražší doménou Voice.com, jež v roce 2019 stála majitele 30 milionů dolarů, tedy přibližně 640 milionů korun.

Zdroje:
Tisková zpráva, Tent.com

Nejnovější články