První crowdfunding, co dostal zelenou od ČNB. Investown s novou licencí vyzve tradiční investiční produkty

25. 10. 2023 – 17:48 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

První crowdfunding, co dostal zelenou od ČNB. Investown s novou licencí vyzve tradiční investiční produkty
zdroj: Investown

Crowdfundingová investiční platforma Investown úspěšně prošla procesem České národní banky a jako první ve svém oboru obdržela licenci poskytovatele služeb skupinového financování, tedy tzv. crowdfundingového investování. Povolení umožňuje poskytovat společnostem služby skupinového financování v souladu s platnou legislativou. 

„Jsme první crowdfundingová platforma v Česku, která tuto licenci dostala. Povolení potvrzuje, že dosahujeme vysokých standardů finančních institucí, nad kterými Česká národní banka dohlíží. Umožní nám působit nejen v domovském Česku, ale i v dalších státech EU, čímž se nám otevírá řada zajímavých příležitostí po celé Evropě,“ komentuje úspěch platformy, která poráží tradiční investiční produkty a pomáhá Čechům vydělat si na stáří, její zakladatel a CEO Alan Pock. Licence zároveň Investownu může otevřít cestu k dalšímu výraznému škálování v podobě hlubší integrace do České spořitelny, která zvažuje implementovat platformu do svého digitálního bankovnictví.

„Získání licence této úrovně je pro nás obrovský úspěch a zároveň velký příslib do budoucnosti. Nejenže nám dohled ČNB propůjčuje legitimitu, ale zároveň se našim investorům otevírá nekonečná řada příležitostí po celé Evropě, které jim pomohou zajistit důstojné stáří,“ doplňuje Pock.

Licence, kterou platforma od ČNB získala, je velkým milníkem nejen pro Investown. Vnímáme ji jako jasný signál pro prohlubování a posilování vzájemné spolupráce a rádi bychom crowdfundingové investování do nemovitostí zprostředkovali již v dohledné době vybraným klientům České spořitelny skrze digitální bankovnictví George,“ říká Jiří Skopový, lídr venture kapitálového programu Seed Starter České spořitelny s tím, že služby Investown jsou plně v souladu se strategií banky – tedy podporou finančního zdraví a zvyšování finanční gramotnosti Čechů. 

Crowdfundingem k lepšímu důchodu

Investown je nová generace investičních produktů, která je alternativou k tradičnějším bankovním produktům jako jsou stavební a penzijní spoření či termínované vklady. Funguje na principu crowdfundingu a zaměřuje se na investování do úvěrů z nemovitostí. Lidé investují do úvěru developerských projektů a následně profitují z úrokového výnosu pohybujícího se okolo 10 % p. a. Nejen, že tak zhodnotí své peníze, ale svými investicemi pomáhají realizovat realitní projekty a dále tak budovat města kolem nás. Navíc investoři platformě neplatí žádné poplatky.

„Jsme nová forma, jak si zajistit rentu na stáří. Dokážeme porazit inflaci a opravdu vydělávat,“ vysvětluje zakladatel platformy. Investown se podle něj intuitivně používá, nejsou třeba žádní poradci a šetří obrovské náklady na tom, že celý běží online a bez nadměrného papírování. „Se současnou důchodovou krizí, ze které jsme stále nenašli žádné východisko, jsme pro Čechy velkou nadějí na důstojné stáří,“ myslí si Pock.

Na povolení si počkali rok

S ohledem na komplexnost a důslednost prověřování provozních, ale i finančních aspektů společností ze strany České národní banky trval proces získání povolení více než rok. „Společnost musela nejen stvrdit požadované skutečnosti týkající se jejího řízení, procesu schvalování projektů a nastavení jejích vnitřních pravidel, ale též tyto skutečnosti řádně doložit a prokázat,“ vysvětluje Pock. S celou transakcí pomáhal společnosti také Jan Šovar, partner advokátní kanceláře Finreg Partners.

Investown je úplně první v České republice, kdo zmiňovanou licenci dokázal získat. „Crowdfunding je zcela nový obor, a museli jsme tedy dost procesů vymyslet od nuly. Náš systém je postavený na softwaru, a dost se proto liší od starších produktů. Skloubit software a požadavky evropské legislativy na licenci byl občas oříšek,“ vypráví zakladatel fintechu.

Složitý a zdlouhavý proces byl přitom pro platformu přímo existenční otázkou. Poskytovatelé služeb skupinového financování totiž bez daného povolení nebudou moci po 10. listopadu 2023 na své platformě zveřejňovat žádné nové nabídky skupinového financování. Umožněna jim bude pouze správa stávajících smluv. „Jelikož by to znamenalo faktický konec našeho snažení, věnovali jsme řádné přípravě a komunikaci s Českou národní bankou náležitou péči,“ vysvětluje Pock.

Alan Pock založil Investown v roce 2019 se záměrem vybudovat platformu, která nabízí zhodnocení volných finančních prostředků. Za svou čtyřletou existenci získala investice  téměř 100 milionů korun od firem Lighthouse Ventures, venture kapitálový program Seed Starter od České spořitelny, Chytrý Honza nebo Finbus. Platforma byla spuštěna v roce 2021 a jako jedna z mála fintechů v Česku se dokázala dostat do zisku. Dva a půl roku po jejím spuštění se přes ní proinvestovalo přes 2 miliardy korun.

Zdroje:
Tisková zpráva, Investown

Nejnovější články