Na české a slovenské startupy zaměřené na digitální inovace čekají statisíce korun z mezinárodního programu

1. 3. 2022 – 16:30 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Na české a slovenské startupy zaměřené na digitální inovace čekají statisíce korun z mezinárodního programu
zdroj: EIT Digital Venture

Program EIT Digital Venture hodlá statisícovými investicemi pomoct začínajícím startupům z řad digitálních inovací, které ještě nemají založenou firmu.

Mezinárodní program EIT Digital Venture se připravuje na startupovou soutěž, v níž slibuje až statisícové odměny nadějným českým, slovenským a dalším startupům ze zemí s nižší inovační výkonností, jako jsou ještě balkánské země, Malta či Portugalsko.

Program je zaměřený na minimálně dvoučlenné startupy, které již absolvovali testovací etapu a/nebo disponují prototypem, ale zároveň ještě nezaložili firmu. Jejich zaměřením musí být digitální inovace průmyslových aplikací, chytrých měst, správy ochrany dat, prevence a detekce chorob či finančního sektoru.

„Cílem programu je popostrčit slibné projekty blíž k tomu, aby se z nich staly životaschopné produkty ověřené reálnými uživateli,“ vysvětluje Monika Vrbková z inovační agentury JIC, která se o program u nás a na Slovensku stará.

Zájemci se mohou hlásit do 8. dubna na webu programu. V dubnu rovněž proběhnou pohovory se startupy, kde se rozhodne o podpořených projektech. Každý z vybraných týmů získá 5000 eur, tedy zhruba 126 tisíc korun a také možnost konzultací se zkušenými experty.

Navíc týmy, které program úspěšně dokončí a založí do 1. září firmu, obdrží dalších 252 tisíc korun. A ještě dalších 252 tisíc korun obdrží prvních deset startupů, kterým se podaří získat investora. Celkem si tedy některé startupy mohou přijít až na 630 tisíc.

Laťka je ale postavená vysoko. Doposud programem prošla jen jediná česká firma Luftio, která vyvíjí nástroj pro správu kvality vzduchu na pracovištích. „Získat investici v této rané fázi podnikání je velmi obtížné – pro investory se jedná o velmi rizikovou investici do neověřených nápadů a ani veřejné zdroje nejsou kvůli komplikovaným podmínkám na jejich podporu připraveny,“ vybízí nakonec začínající podnikatele Monika Vrbková k tomu, aby se do programu přihlásili.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články