Mladí studenti vyvíjejí nástroj Verifee upozorňující na dezinformační zprávy

22. 12. 2021 – 15:50 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Mladí studenti vyvíjejí nástroj Verifee upozorňující na dezinformační zprávy
zdroj: StartupJobs Newsroom

S dezinformacemi či fake news se rozhodli bojovat tři studenti s pomocí umělé inteligence. Jejich nástroj Verifee rozpozná články se zavádějícími informacemi a varuje vás před nimi.

Fake news jsou všude kolem nás. S příchodem pandemie se jim vyloženě daří a je poměrně snadné nechat se ve změti protichůdných informací napálit. Ale časem už to tak snadné nebude. Mladí studenti z České republiky pracují na umělé inteligenci Verifee, která uživatele internetu upozorní na potenciálně závadné zprávy.

Za Verifee stojí trojice studentů Matyáš Boháček, Michal Bravanský a Filip Trhlík, přičemž první dva jmenovaní teprve dodělávají gymnázium, zatímco třetí již studuje na univerzitě v Londýně. Ale každý z nich už má za sebou nějaký projekt související se žurnalistikou, což je ostatně svedlo do hromady a přivedlo na myšlenku Verifee.

Ta se zrodila z kraje letošního roku během hackatonu Robothon pořádaného na počest 100. výročí divadelní hry R.U.R. od Karla Čapka. „Přirozeně jsme si vybrali výzvu Fake news a generování textu. Záhy vykrystalizoval nápad na vyvinutí modelu, který bude skrze určité parametry detekovat manipulativní články a bude schopný transparentně říct, co mu na nich vadí. Udělali jsme základní demo a Robothon jsme ještě pod názvem AI.Why? vyhráli,“ popisuje pro StatrupJobs Newsroom Matyáš Boháček.

Verifee zdroj: StartupJobs Newsroom

Zleva: Filip Trhlík, Matyáš Boháček, Michal Bravanský, Jan Romportl

Po soutěži uvažovali o založení vlastního startupu, podporu jim vyjádřilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, ale nakonec přijali možnost vytvořit Verifee pod centrem pro umělou inteligenci Dataclair.ai, kterou pod křídly O2 Czech Republic vede Jan Romportl.

Skončili tedy pod korporátem jako neziskový startup, avšak se značnými výhodami. Nemusejí řešit provozní věci, o financování se kompletně stará zmíněná společnost a k ruce mají zmíněného Romportla, který se v podstatě stal čtvrtým členem týmu a mentorem.

Verifee je momentálně stále ve vývoji, přičemž do ostrého provozu by se mohlo dostat v polovině příštího roku. Půjde o plugin, který si uživatel nainstaluje do svého prohlížeče, a který bude automaticky kontrolovat to, co uživatel vidí.

Umělá inteligence zkontroluje text článku a ohodnotí jeho důvěryhodnost na škále od 1 do 100. Tím se článek zařadí do jedné ze čtyř kategorií od důvěryhodného přes částečně důvěryhodný až po zavádějící a vyloženě manipulativní. Na problémovost textu vás upozorní rudé kolečko.

Umělá inteligence posuzuje, zda je titulek clickbaitový, používá neobvyklá slova, vulgarismy, jsou v něm gramatické chyby, není uvedený autor, či se v něm vyskytují politické extremismy. AI vezme všechny takové informace v potaz, propojí je a sama vyhodnotí, zda je s článkem něco v nepořádku.

Tvůrci umělou inteligenci učí na nejrůznějších textech s účastí studentů žurnalistky z Fakulty sociálních věd a dalšími odborníky. V budoucnu by Verifee rádi rozšířili o funkci, která po odhalení nedůvěryhodného článku nabídne jeho alternativu z důvěryhodnějšího zdroje.

Zdroje:

Nejnovější články