Litevský startup kevin. vyzývá na souboj Mastercard a Visu už i v Česku a na Slovensku

1. 2. 2022 – 15:40 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Litevský startup kevin. vyzývá na souboj Mastercard a Visu už i v Česku a na Slovensku
zdroj: Profimedia

Litevský startup kevin. obchází poskytovatele platebních karet a s nimi spojené poplatky. Obchodníkům tak šetří prostředky a díky přímým platbám mezi účty jsou transakce okamžité.

V Litvě se zrodil nový způsob otevřeného bankovnictví a A2A (account-to-account) plateb, který obchodníkům a zákazníkům šetří bankovní poplatky spojené s provozovateli platebních karet Mastercard a Visa.

Startup kevin. nabízí svým zákazníkům možnost zprostředkovat transakci online přímo z účtu zákazníka na účet obchodníka, čímž se vyhýbá třetí straně a peníze jsou navíc převedeny ihned. Důraz je kladen na mobilní a online platby, ale i na platby na prodejních místech, kde v současnosti převládají karty dvou zmíněných společností.

Službu v současnosti využívá na 4 tisíce obchodníků z 22 zemí evropského hospodářského prostoru. Během loňského roku se kevin. rozšířil do České republiky, a právě teď si mezi státy, v nichž je přítomný, připisuje i sousední Slovensko, jehož čtyři velké banky zrovna zavádějí okamžité platby.

„Našimi zákazníky jsou zejména obchodníci – společnosti jakéhokoli typu a velikosti. Firmám umožňujeme přijímat platby přímo z účtů zákazníků. Výhodou platformy kevin. jsou především bezpečnost (žádné podvody související s kartami), schopnost rozšířit podnikání po celé Evropě s jediným poskytovatelem plateb a bez dalších poplatků, spravedlivá cena, neustálé inovace a rychlejší vypořádání finančních prostředků,” říká ředitel startupu pro Slovensko a Česko Radoslav Tomašiak. 

Kevin. se netají tím, že chce pořádně narušit dosavadní podobu bankovnictví a že jde přímo proti karetním poskytovatelům Mastercard a Visa. Startup má velkou podporu investorů. Jenom loni v říjnu přišla od OTB Ventures, Speed Invest a dalších fondů finanční injekce v podobě 218 milionů korun.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články