Expandovat do Velké Británie je i po Brexitu jednoduché, hlásá český startup myTimi

21. 9. 2021 – 14:20 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Expandovat do Velké Británie je i po Brexitu jednoduché, hlásá český startup myTimi
zdroj: myTimi

Český startup myTimi pomáhající firmám skrze outsourcing dokazuje, že mít strach s rozšířením firmy do Velké Británie je naprosto zbytečné.

Čtyřletý startup myTimi pomáhá malým a středním firmám i korporátům získávat zákazníky outsourcováním jejich marketingu a obchodu a následně se postará o to, aby si je udrželi díky kvalitnímu zákaznickému servisu a virtuální asistenci. MyTimi jen za poslední rok pomohl víc než 300 firmám zefektivnit podnikání a zešestinásobil své tržby, což byl popud pro expandování za hranice.

„Původně jsme plánovali expandovat na německy mluvicí trh, který je nám geograficky bližší. Po hlubší analýze jsme ale usoudili, že tamní trh je pro naše služby příliš konzervativní, překážkou byla také naše neznalost němčiny,“ říká zakladatel startupu Jan Skovajsa.

Nakonec se letos v březnu rozhodl pro Velkou Británii, a to navzdory proběhlému Brexitu, který vzbuzoval obavy. „Před založením firmy s britskou koncovkou Ltd jsme potřebovali vyřešit spoustu věcí. Například kde si založit sídlo nebo jak se přihlásit k DPH. Se vším nám neskutečně pomohla Britská ambasáda v Praze, která nám zdarma poskytla své know-how. To jsme vůbec nečekali,“ dodává Skovajsa.

Původně si myslel, že v založení pobočky v Británii utopí nejen spoustu peněz, ale i času. Opak byl nakonec pravdou, jelikož založit si firmu ve Velké Británii je násobně rychlejší a jednodušší než u nás, nehledě na Brexit. Ostatně to dokazuje i průzkum Světové banky z roku 2020, podle které je Velká Británie z hlediska jednoduchosti založení firmy na 8. místě, zatímco Česká republika je až na 134. místě obklopená státy Peru a Nepál.

I přes tuto jednoduchost se zjevně vyplatí obrátit se na zmíněnou Britskou ambasádu. „Firmám pomáháme při rozhodování o vhodné lokalitě. Londýn je ideální pro technologické společnosti, do Birminghamu zase směřuje agrární a strojírenský byznys. Poradíme také při zakládání entity, bankovního účtu, s daněmi, vízem nebo i při hledání kanceláří. Stačí nám napsat,“ upřesňuje služby ambasády Bettina Molnárová z Oddělení zahraničního obchodu.

Skovajsa si expanzi pochvaluje a lituje jen toho, že se k ní neodhodlal dřív. Angličtina totiž byznysu otevírá celý svět a poskytuje mnohem víc příležitostí, což dokazuje například návštěvnost webu. Zatímco na český web myTimi zavítají tisíce návštěvníků, na anglický jsou to desetitisíce.

„Pokud jste zvládli založit firmu v ČR a umíte anglicky, založení firmy ve Velké Británii určitě zvládnete,“ uzavírá Jan Skovajsa.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články