Český startup Oddin.gg analyzuje pro sázkové kanceláře esportové zápasy a dobývá tak svět

19. 1. 2022 – 10:00 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Český startup Oddin.gg analyzuje pro sázkové kanceláře esportové zápasy a dobývá tak svět
zdroj: Oddin.gg

Zatímco provozování běžných sportů je v době pandemie značně omezené, počítačové hry tím moc netrpí. I proto se českému startupu Oddin.gg analyzujícímu data z esportových turnajů daří růst a dobývat zahraniční trhy.

Esport už dávno není něčím, co by se mělo ignorovat. Turnaje ve videohrách sledují miliony diváků a točí se v nich nemalé peníze. Zároveň mají videohry tu výhodu, že se jim můžete věnovat z pohodlí domova a turnaje tak mohou probíhat na dálku i v době, kdy je scházení se na stadionech omezené.

Stejně jako na jiné sporty se i na esport dá vsázet, přičemž jeho obliba roste. Tipsport v roce 2020 zaznamenal čtyřnásobný nárůst v sázkách na esport oproti minulému roku (přes 2 miliardy korun), jak informoval web StartupJobs Newsroom. A protože jde stále o relativně mladé odvětví, je v něm prostor pro inovace. Příležitosti se chopil český startup Oddin.gg, který svými analytickými nástroji zaujal zajeté sázkové kanceláře.

Oddin.gg zpracovává stovky dat z každého zápasu ve hrách jako Counter Strike: Global Offensive, League of Legends a DotA 2, z nichž s pomocí automatizovaného procesu využívajícího machine learning určuje pravděpodobnosti a kurzy, které následně předává spolupracujícím sázkovým kancelářím.

Prvním zákazníkem startupu se ke konci roku 2019 stal již zmíněný Tipsport, další se našly za hranicemi České republiky v Polsku, Španělsku, Rusku, Americe, a dokonce i v Africe, jak uvádí šéf Oddin.gg Vlastimil Venclík pro web StartupJobs Newsroom.

Výhodou startupu jistě je, že u jeho zrodu stáli samí herně pozitivní lidé, kteří tématu opravdu rozumí. „Všichni tu ve firmě žijeme esportem – dokonce se nám podařilo již potřetí vyhrát ligu firem v League of Legends a také jsme vyhráli letošní ročník v CS:GO,“ pochlubil se Venclík.

Platí to i o andělském investorovi Petrovi Andrýskovi, který projekt pomáhal rozjet. Je totiž bývalým členem vedení českého esportového týmu Brute a spolumajitelem výživy pro hráče Madmonq. V roce 2020 přišla první velká investice od fondu Presto Ventures a loni se přidali investoři z Kanady Jeff Sagansky a Alex Igelman.

Oddin.gg má velké plány do budoucna. Kromě expanze na další trhy je v plánu rozšíření vlastních služeb o marketing a pracuje se i na spolupráci s organizátory turnajů, kterým by startup poskytoval detailní statistiky. Pro letošní rok se pak odhaduje řádový nárůst tržeb z jednotek na desítky milionů dolarů.

Zdroje:

Nejnovější články