Český Applifting bude za 275 milionů ročně digitalizovat kanadské zdravotnictví

20. 7. 2022 – 21:02 | Digitál | Šárka Tmějová | Diskuze:

Český Applifting bude za 275 milionů ročně digitalizovat kanadské zdravotnictví
Vratislav Kalenda a Filip Kirschner, spoluzakladatelé Appliftingu | zdroj: Applifting

Pražské vývojářské studio Applifting vyhrálo zakázku pro kanadského telekomunikačního operátora Telus. Za 12 milionů dolarů ročně pro něj bude vyvíjet systémy pro dálkový monitoring pacientů, virtuální zdravotní sestru a také integrovat lékařské záznamy do národního registru.

Pro Applifting jde o dosud největší zakázku. První velký zahraniční úspěch zaznamenalo studio už v roce 2015, kdy vyvinulo aplikaci pro mezinárodní program výměny orgánů FOEDUS. V rámci zakázky pro Telus Health, healthtechovou divizi kanadského telekomunikačního giganta, povede po dobu dvou let vývoj technického řešení aplikací.

Tři pilíře spolupráce:

Dálkový monitoring: S pomocí aplikace se vzdáleným přístupem mohou lékaři v reálném čase sledovat životní funkce pacientů a usnadní diagnostiku. S méně závažnými zdravotními problémy tak nebude nutné dorazit fyzicky do ordinace.

Virtuální sestřička: Virtuální asistentka v podobě chatbota dokáže obstarat administrativu a automatizovat objednávání pacientů či opakované vydání receptu, což ušetří čas sestrám i lékařům.

Národní registr pacientů: Digitalizace lékařských záznamů napříč zdravotnickými zařízeními usnadní jejich sdílení. Do registru budou mít přístup všichni lékaři a snadno se tak dozví například kompletní anamnézu.

„Applifting jsme zakládali s myšlenkou měřitelné pomoci lidem a světu. Proto se s radostí pouštíme do healthtechových projektů. Už v roce 2013 jsme programovali FOEDUS, takže v rámci oboru víme, do čeho jdeme. I tak je ale spolupráce s Telusem o několik úrovní výše. Celkový objem zakázky z nás efektivně vytvoří healthtechovou společnost, která se bude velkou měrou přímo podílet na záchraně životů,“ shrnuje novou spolupráci Vratislav Kalenda, spoluzakladatel a CEO Appliftingu.

Zkušenosti a získané know-how by pak vývojáři chtěli zužitkovat i v tuzemsku: „I když už nějaké legislativní kroky v Česku probíhají, od realizace jsme u nás zatím daleko. Doufám, že prací na tomto projektu upozorníme na význam tohoto odvětví a podaří se nám usnadnit práci lékařům a sestrám a ušetřit jim čas, který mohou věnovat záchraně životů. Zároveň tím zvýšíme povědomí o dovednostech českých vývojářů,“ vysvětluje Kalenda.

„Kromě obrovské výzvy pro nás tato spolupráce bude znamenat rozšíření kanceláří o celé jedno patro a největší nábor v historii firmy. Jen letos budeme muset na projektu obsadit 30 pozic a do dvou let, podle náročnosti, dalších zhruba 40. Na projektu s týmem Telusu bude spolupracovat česká i londýnská pobočka Appliftingu,“ popisuje nutné personální změny Filip Kirschner, spoluzakladatel a COO Appliftingu.

Applifting vznikl v roce 2014 coby garážový projekt Filipa Kirschnera a Vratislava Kalendy, startup momentálně zaměstnává na 150 lidí. Mezi jeho klienty patří firmy Škoda, Erste Group, Heureka.cz či Komerční banka. 

Firma operuje na takzvaných tyrkysových principech, kdy vyznává maximální otevřenost. Všichni zaměstnanci tak kupříkladu znají výši platů svých kolegů. Zároveň se s nimi Applifting dělí o část zisku. Ten za rok 2020 činil 17,3 milionu korun ze 114milionových tržeb, loňský zisk z obratu 128 milionů firma zatím nezveřejnila. Tržby Appliftingu za rok 2022 se ale i díky zakázce pro Telus patrně minimálně ztrojnásobí. 

Zdroje:
Tisková zpráva, Applifting

Nejnovější články