Česko-tchajwanský tým přinesl nejinovativnější projekt v rámci Dumpling Hack

28. 3. 2023 – 11:00 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Česko-tchajwanský tým přinesl nejinovativnější projekt v rámci Dumpling Hack
zdroj: Startup Kitchen

Cílem ideathonu Dumpling Hack v Tchaj-peji, který pořádala Česko-tchajwanská obchodní komora a Startup Kitchen, bylo prohloubit spolupráci mezi oběma zeměmi v oblasti inovací. A není lepší způsob, jak toho dosáhnout, než řešením nejpalčivějších otázek. Nyní si mezinárodní tým BUSINESS COPILOT odnáší titul nejinovativnějšího nápadu. 

„Všechny týmy nás ohromily svými “kuchařskými“ dovednostmi v oblasti inovací a některé z nich i správně vyváženými ingrediencemi. Tým BUSINESS COPILOT, ve kterém byli i zástupci klientů CzechInvestu, našel ideální sladkou tečku – jejich nápad a prezentace obsahovaly špetku kreativity, zdravou dávku technického know-how a vydatnou porci spolupráce,“ řekl Petr Očko, pověřený ředitel agentury CzechInvest a porotce soutěže Dumpling Hack. 

Ideathon byl součástí oficiální české delegace na Tchaj-wanu. Konkurence byla tvrdá, nápady vřely, ale nakonec porota ve složení Alice Rezková z Česko-tchajwanské obchodní komory, Mitch Yang z Taiwania Capital, ředitel Czechinvestu Petr Očko, Chi Ko z Meet Global a Bimal Kapoor z TaiwanPLUS vybrala nejlepší nápad roku 2023. 

Delegaci vedla Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, která celou akci komentovala: „Potěšilo mě, že jsem viděla mnoho mezinárodních talentů, kteří nacházejí nové způsoby řešení problémů dnešní doby. Tchaj-wan i Česká republika jsou hladové po inovacích a Dumplings Hack byl skvělým předkrmem pro naši budoucí spolupráci v oblasti startupů.“  

Týmy se mohly zaměřit na jednu ze 6 výzev a měly 24 hodin na to, aby na nich pracovaly, přišly s pikantními nápady a vytvořily prezentace. Vítězný tým, v němž byli čeští i tchajwanští inovátoři, se zaměřil na problematiku škálování na nové trhy a rozhodl se vytvořit propojovací platformu poháněnou umělou inteligencí. 

„Jako startupista víte, že škálování na jiný kontinent je docela výzva a že je potřeba rozbít pár vajec, aby vznikla úspěšná podnikatelská omeleta. Díky tomuto ideathonu je celá zkušenost mnohem více vaječná! Navázali jsme zde několik partnerství, získali nové přátele a doufáme, že se sem brzy vrátíme!“ řekl Jan Čižmář, který se nyní chystá vystoupit na pódiu na Smart City Summit & Expo.

Dumpling Hack byl vůbec prvním ideathonem mezi Českou republikou a Tchaj-wanem. A už nese své ovoce – na stole jsou první partnerství a spolupráce. Dumpling Hack ukázal, že inovace a kreativita mohou spojit lidi z různých zemí a kultur.

„Víme, že vybudovat něco nového je pro mladé firmy docela velké sousto. Proto pomáháme startupům najít recept na úspěch. Společně s partnery jsme vzali tradiční akci, která spojuje lidi a nápady, a dali jí moderní nádech. A myslím, že to byl dobře udělaný pokrm,“ uzavřel Tomáš Cironis, ředitel Startup Kitchen

Organizátory akce byly Startup Kitchen a Česko-tchajwanská obchodní komora. Partnery Dumplings Hack byly agentura CzechInvest s projektem Technologická inkubace, Taiwania Capital, TaiwanPLUS, Meet Global, Taiwan Digital Diplomacy Association a Startup Terrace.

Zdroje:
Tisková zpráva, Startup Kitchen

Nejnovější články