Certoo je digitální notář, který vytváří nezpochybnitelný certifikát autorství s pomocí blockchainu

4. 1. 2022 – 16:02 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Certoo je digitální notář, který vytváří nezpochybnitelný certifikát autorství s pomocí blockchainu
zdroj: Certoo

Advokátní kancelář Havel & Partners a start-up Mytitle společně vytvořili digitálního notáře Certoo. S pomocí blockchainové technologie vám vytvoří nezpochybnitelný certifikát o vašem autorství.

Prokázat v dnešní době autorství v digitální sféře nemusí být nic jednoduché, obzvlášť když něco takového neumožňuje samotný zákon. S tím by měl být konec díky nové službě Certoo od největší česko-slovenské advokátní kanceláře Havel & Partners a online nástroje Mytitle.

„Řada právních systémů v USA i Evropě uživatelům neumožňuje chránit určitá díla zápisem, který spravuje některá z veřejnoprávních autorit. Autor se tak může velmi snadno dostat do důkazní nouze. Sice může tvrdit, že právě on je v určitém čase autorem určitého díla, nicméně by měl být za všech okolností schopen to i prokázat,“ vysvětluje myšlenku za projektem Pavel Amler, senior advokát advokátní kanceláře Havel & Partners.

Certoo je ve své podstatě digitální notář na bázi blockchainu Litecoin, který vám umožní získat bezpečný a nezpochybnitelný důkaz o autorství digitálních dokumentů, a to díky základní podstatě blockchainu – soustavě vzájemně propojených datových bloků, v nichž je každá změna vidět. Jednou vytvořený certifikát již nelze změnit a je tak jedinečným důkazem vašeho autorství.

„Certoo využívá blockchain a všechny jeho přednosti primárně jako nástroj. Jde v podstatě o klasickou databázi, do které můžete něco zapsat a poté z ní číst. Data ovšem není možné mazat nebo měnit. Uživatelé jednoduše, rychle a dostupně získají nepopiratelný důkaz o tom, že dílo vytvořili v určité podobě a určitém čase. To je v autorskoprávních sporech klíčové,“ popisuje základní princip Vít Krajíček, CEO a Co-founder online nástroje Mytitle. Na konceptu blockchainu oceňuje především transparentnost, decentralizaci a neměnnost dat.

Uživatel procesem nezíská jen certifikát autorství, ale také soukromé úložiště, kde může spravovat své dokumenty, fotografie, architektonické návrhy, hudební díla, zvukové záznamy, textová díla a zkrátka cokoliv digitálního, u čeho potřebuje zajistit nesporný důkaz o autorství.

Službu Certoo můžete v omezené podobě vyzkoušet zdarma, jinak se pohybuje od 65 do 100 korun za soubor podle toho, kolik kreditů na používání služby si najednou zakoupíte do zásoby.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články