Brno spustilo mapu firem zaměřující se na umělou inteligenci

5. 9. 2022 – 11:47 | Digitál | Adam Homola | Diskuze:

Brno spustilo mapu firem zaměřující se na umělou inteligenci
zdroj: Foto: Brno.AI

V rámci otevřené platformy Brno.AI vznikla mapa AI zaměřená na subjekty věnující se výzkumu, vývoji a vzdělávání. Zahrnuje ale také jak dodavatele řešení, tak i subjekty, které řešení založené na umělé inteligenci aplikovaly ve své činnosti.

Mapa AI slouží jako podklad pro budování silné komunity, ve které se dané firmy mohou propojovat, inspirovat a spolupracovat. Do mapy se navíc můžete přidat sami, stačí jen vyplnit formulář na stránkách, nebo Brno.AI kontaktovat.

V současné době je v mapě k nalezené přes 100 položek. Drtivou většinu databáze tvoří firemní profily, menší část pak výzkumné organizace a univerzity. 

Podle tvůrců Brno.AI je jedním z hlavních tahounů komunity Jan Černocký, který vede Ústav počítačové grafiky a multimédií na Fakultě informačních technologií VUT.

„Když jsme s AI v Brně začínali, bylo nás jen pár a hlavně jsme tomu vůbec neříkali umělá inteligence´ – dělali jsme rozpoznávání řeči, počítačové vidění, robotiku a tak dále. Jednotlivé obory začaly konvergovat až okolo roku 2010 s masivním nástupem umělých neuronových sítí. O využití strojového učení v praxi toho nikdo moc nevěděl a to, že v budoucnosti budou v Brně desítky i mezinárodně úspěšných firem z oblasti AI by nás vůbec ani nenapadlo,“ svěřuje se Černocký.

Vznik mapy AI kvituje také Barbora Bühnová, proděkanka Fakulty informatiky Masarykova univerzity, která mimo jiné stála u vzniku neziskové organizace Czechitas: „Komunita kolem umělé inteligence v Brně neformálně existuje už dlouhá léta. Fungovala ale tak trochu živelně a spolupráce vznikaly často dílem náhody. Se vznikem Brno.AI ale najednou získala drive. Věřím, že přehled firem a organizací na jednom místě pomůže vzniku mnoha dalších projektů,“ jak reportuje Jihomoravské Informační Centrum.

Ptáte se, kdo za Brno.AI stojí? Sama platforma se popisuje jako projekt založený brněnskými odborníky z místních univerzit, firem a dalších organizací. Za jejím vznikem stojí samotné statutární město Brno a Jihomoravský kraj. Z univerzit se pak podílí Masarykova univerzita nebo brněnské Vysoké učené technické. Na zřízení platformy se podílí i Jihomoravské inovační centrum, které patří mezi přední brněnské organizace, podporující start-upy a další podnikatelské aktivity. Dále je pak zapojena nezisková organizace Czechitas nebo Machine Learning College, která nabízí různé studijní programy v oblasti AI. Ze soukromých firem pak u vzniku stál např. Honeywell nebo Red Hat.

Zdroje:
Tisková zpráva, Brno.AI, JIC.cz

Nejnovější články