Bitcoin a ETH se znovu stanou dominantními digitálními měnami, předpovídá BitMEX ve zprávě o událostech v krypto odvětví na rok 2023

20. 3. 2023 – 13:26 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Bitcoin a ETH se znovu stanou dominantními digitálními měnami, předpovídá BitMEX ve zprávě o událostech v krypto odvětví na rok 2023
zdroj: BitMEX

BitMEX, jedna z předních světových krypto burz pro obchodování s deriváty, představila detailní přehled předpovědí pro rok 2023 v krypto odvětví. V roce 2022 BitMEX poznamenal, že změny v tomto oboru přicházejí rychle, přičemž si tento dynamický vývoj vyžaduje neustálé přehodnocování předpokladů. Loňský rok byl toho důkazem, a rok 2023 – první rok, kdy sektor čelí pozitivnímu úrokovému prostředí – se nebude podobat ničemu, co svět doposud viděl.

To je možná jediná bezpečná predikce vzhledem k událostem v uplynulém roce. Místo toho, aby BitMEX věštil z křišťálové koule, se raději zaměřuje na uvážlivější přístup: hodnotí, jak by se situace mohla vyvíjet v roce 2023, a přiblíží pravděpodobné dopady tří scénářů, které mají pro odvětví klíčový význam. Ve zprávě o předpovědích BitMEX zkoumá, co by tyto scénáře mohly znamenat pro investory, a nabízí několik tipů, jak z nadcházejícího vývoje vytěžit co nejvíce.

  1. scénář: Chuť riskovat se zotavuje

Hypotéza: Riziková aktiva nabývají na síle, jelikož obrat úrokových sazeb podněcuje zotavení trhu.

Možné příčiny: Vzhledem k tomu, že rekordní nárůst úrokových sazeb začíná vyvíjet tlak na hospodářství USA a většiny ostatních zemí světa na pokraj recese, BitMEX očekává, že centrální bankéři se v druhé polovině letošního roku rozhodnou změnit směr a zpomalit tempo zvyšování sazeb – pokud je úplně nezastaví – a ke konci roku začnou sazby postupně snižovat. 

Pravděpodobnost: Taková je hlavní hypotéza, která je podporována různými ekonomickými prognózami i projevy Federálního rezervního systému a probíhajícím zmírňováním hlavního faktoru zpřísňování měnové politiky: inflace.

Dopady: Až dojde k obratu, pomůže to obnovit tok finančních prostředků zpátky na globální kapitálové trhy a vyvolat rallye, a to i v kryptoměnovém oboru. Vzhledem k tomu, že se krypto poučilo z lekcí z roku 2022 (zejména těch, které mu sdělili společnosti jako Three Arrows Capital, FTX a Genesis) a zbavil se špatně řízených podniků a podezřelých obchodních modelů, měli bychom být svědky rychlého a zdravého oživení vysoce kvalitních aktiv, jakými jsou Bitcoin a ETH.

  1. scénář: Opatrnost pokračuje

Hypotéza: Riziková aktiva ztrácejí půdu pod nohama, protože obavy ze stagflace oddalují obrat, což negativně ovlivňuje sentiment a ceny kryptoaktiv.

Možné příčiny: Dle jednoho názorového proudu budou vnější události udržovat inflaci na vysoké úrovni a nutit tvůrce měnové politiky, aby pokračovali ve zvyšování sazeb, i když růst slábne a země se přehoupnou do recese. To by poškodilo sentiment a snížilo chuť investorů po různých třídách aktiv, včetně krypto, a prodloužilo by to pokles tohoto odvětví.

Pravděpodobnost: Tato hypotéza se zdá být méně pravděpodobná z několika důvodů. Na makroekonomické úrovni začala inflace klesat a akciové trhy reagují pozitivně na dlouho očekávané znovuotevření čínského trhu. Za druhé, cena bitcoinu byla v posledních několika měsících relativně stabilní a pohybovala se kolem současných úrovní, a to i v době nejhorší krize. To zdůrazňuje fakt, že kryptoměna, která je fundamentálně silnou, může zdárně odolávat krizím a zaznamenat úspěšné zotavení podobně jako jiné třídy aktiv, které také trpí cykly poklesů.

Dopady: I když delší období bezrizikového sentimentu je méně pravděpodobné, investorům se přesto doporučuje, aby byli opatrní a zaměřili se na projekty založené na legitimních případech použití a širokém osvojení uživateli, které pomáhají generovat zdravý tok peněz a jsou charakteristickým znakem úspěšných obchodních modelů.

  1. scénář: Stalo se krypto zrovna bezpečnější třídou aktiv?

Hypotéza: Poté, co byly v loňském roce testovány obchodní modely, se kryptoměny postupem času stávají méně rizikovým aktivem a díky inovacím se rozšiřují a zvyšují počty případů jejich použití, zatímco se vyvíjejí regulace na ochranu investorů.

Možné příčiny: V souvislosti s introspekcí vyvolanou událostmi posledních několika měsíců, vedla rychlá inovace v kryptoměnovém průmyslu k razantnímu nárůstu případů použití, včetně blockchainového řízení identity a vlastnictví, stablecoinů a digitálních měn centrálních bank (CBDC). To vedlo k rostoucímu přijetí a podpoře kryptoaktiv ze strany institučních investorů, což přimělo tvůrce měnové politiky pracovat na celé řadě vyvíjejících se předpisů v oblasti obchodování s kryptoaktivy, jejich úschovy a jejich investování.

Pravděpodobnost: Tento proces již probíhá a v průběhu roku 2023 bude pravděpodobně zrychlovat. S rostoucím počtem případů použití vidíme, že se regulační orgány stále více otevírají kryptoaktivům, které rychle získávají podporu správců aktiv v Asii, Africe a Evropě. Se sílící regulací stablecoinů a dohledem nad poskytovateli služeb virtuálních aktiv (VASP) v rozvinutých zemích, kde není měnou americký dolar, ale i řadou projektů napříč APAC, zaměřených na budování systémů mezistátního vypořádání plateb, BitMEX očekává nárůst používání CBDC a stablecoinů ze strany institucí.

Dopady: Bitcoin a ETH se znovu stanou dominantními virtuálními měnami, zatímco mnoho maloobchodních uživatelů poprvé vyzkouší kryptoměny prostřednictvím her nové generace, NFT, Web3 spektra a přes metaverse, díky čemuž se kryptoměny stanou pochopitelnějším a podmanivějším zážitkem. S rostoucím osvojením a vývojem předpisů otevřou blockchain technologie dveře řadě nových případů použití. Dokud nedojde ke změně vnímání krypto technologií pouze jako finančních aktiv, lidé v nich nezačnou vidět budoucnost toho, jak vytváříme a ověřujeme aktiva, stejně jako je identifikujeme a převádíme jejich vlastnictví.

Stephan Lutz, úřadující CEO BitMEXu, komentuje současný vývoj v odvětví: „Rok 2023 může být rokem, kdy si všichni uvědomí, proč bylo krypto vůbec vynalezeno. A i když je BitMEX burzou, jejíž činností je umožnit nákup, prodej a zajištění kryptoaktiv, je nutné pochopit, že se nejedná jen o další akcie nebo pouze o další měnu, se kterou se obchoduje. Obchodování s kryptoměnami se nestává ani tolik předmětem spekulací, ale investicí k posílení naší socioekonomické struktury.“

Podle uvedeného přehledu BitMEXu, krypto představuje budoucnost šitou na míru, kde se technologie používá k vytváření a ověřování aktiv, nebo k identifikaci a převodu vlastnictví. Skutečná hodnota kryptoměn spočívá v řadě případů jejich reálného využití – a právě pochopení této skutečnosti bude v dlouhodobém horizontu hnacím motorem pro osvojení a rozvoj tohoto odvětví.

Úplné znění zprávy v anglickém jazyce naleznete ZDE.

O společnosti BitMEX

BitMEX je ikonická krypto burza, která nabízí přístup ke globálním finančním trhům digitálních aktiv. BitMEX umožňuje uživatelům nakupovat, převádět a obchodovat s kryptoměnami. Burza v současnosti podporuje více než čtyřicet pět obchodních párů na své platformě pro obchodování s deriváty a obchod nebo převody na spotové burze ve více než dvaceti pěti kryptoměnách. Je to také jediná hlavní globální platforma, která nabízí FX perpetual swaps tzv. trvalé swapové kontrakty.

BitMEX je v čele kryptoburz od roku 2014, uvedením tzv. perpetual swaps, nejobchodovanějšího krypto produktu v historii, způsobil revoluci v daném odvětví a od té doby krypto trh neustále inovuje. BitMEX je ve vlastnictví společnosti HDR Global Trading Limited a je registrován v Itálii organizací Organismo Agenti e Mediatori (OAM) jako poskytovatel služeb pro virtuální měny a digitální peněženky. BXM Link AG, jednotka provozující naší brokerskou službu BitMEX Link, je členem Švýcarské Asociace pro standardy finančních služeb (VQF), samoregulační organizace (SRO) ve Švýcarsku oficiálně uznané Švýcarským úřadem pro dohled nad finančním trhem (FINMA). V roce 2021 BitMEX zveřejnil potvrzení o svých rezervách a závazcích, čímž se stal jednou z prvních krypto burz, která podpořila iniciativu Proof of Reserves a Proof of Liabilities. Nyní k publikování potvrzení dochází jednou za dva týdny.Chcete-li se dozvědět více o BitMEX, naší vizi, rostoucím týmu a cestě před námi, sledujte nás na Twitteru, Telegramu a Blogu BitMEX.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články