Startup Yummy vyřeší starosti s vařením, dodá recepty a čerstvé suroviny na míru. Chystá se i do Česka

26. 10. 2022 – 13:00 | Transport | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Startup Yummy vyřeší starosti s vařením, dodá recepty a čerstvé suroviny na míru. Chystá se i do Česka
Spoluzakladatelé estonského startupu Yummy, Karl Padaam a Martin Salo | zdroj: Yummy

Nakupování potravin může být časově náročné, drahé a vytváří spoustu odpadu. Estonský startup si je těchto problémů vědom. Yummy je služba, která podle výběru zákazníka připravuje a dodává balíčky s čerstvými ingrediencemi k vaření, přesně odměřenými na objednaný počet porcí. A k tomu podrobný recept na přípravu pokrmu. Se službou, pro niž se vžilo označení cook & eat, chce Yummy vyrazit na nové trhy. Už letos je na řadě Polsko, v hledáčku je i Česko a celá střední a východní Evropa. Yummy v pre-seedové fázi získalo celkem 3,4 milionu eur, tedy v přepočtu přes 80 milionů korun. Investičního kola se zúčastnil také andělský fond DEPO Ventures, který Yummy pomůže se získáváním investic i expanzí.

„V oboru cook & eat působí po celém světě několik velkých a úspěšných hráčů. Trh střední a východní Evropy je zatím nevyužitý a pro Yummy představuje velkou příležitost. Služba zároveň dosahuje vysokého net promoter score, které měří míru loajality zákazníků a zaměstnanců. To dokazuje, že potřeby zákazníka jsou dostatečně uspokojeny a existuje prostor pro další expanzi,“ říká Michal Ciffra, partner DEPO Ventures.

Yummy nabízí široký výběr pokrmů z masa či ryb, v sortimentu jsou také vegetariánská jídla. Mezi recepty nechybí ani jídla bez laktózy či lepku. Yummy rovněž podporuje lokální malé producenty. Recepty připravuje věhlasný estonský šéfkuchař Orm Oja, který vařil v několika prestižních tallinských restauracích. Yummy má všechny inspirovat, aby si sami vařili z kvalitních a cenově dostupných surovin.

„Během prvního lockdownu jsme byli v Estonsku. A když jsme nakupovali online potraviny, bylo to děsivé. Špatný výběr, nahrazování původně objednaného zboží. Nikdy jste vlastně nevěděli, jak bude chutnat rajče, které jste si objednali. Miluju jídlo. Ale pokud chcete uvařit opravdu něco dobrého, musíte nejdřív najít skvělý recept, zajít do supermarketu a někdy i jednoho nebo dvou specializovaných obchodů. Stojí to spousty času, pak přijdete domů, začnete vařit a nakonec to stejně nemusí dopadnout, jak jste si představovali,“ popisuje motivaci Karl Paadam, spoluzakladatel Yummy.

Objednávka je jednoduchá. Uživatelé si vždy objednávají menu pro následující týden. Na výběr mají z 65 chutných receptů a každý týden si mohou zvolit tři až deset různých pokrmů k obědu a večeři na pět dní. Vyberou si, zda chtějí dvě, nebo čtyři porce, a termín, kdy jim kurýr doručí čerstvé ingredience. Pak už jen zbývá krabičku se surovinami otevřít a podle přiložených receptů, které popisují přípravu pokrmu krok za krokem, si čerstvé, chutné a zdravé jídlo připravit.

Yummy ušetří čas a zabrání plýtvání

Služba při objednávání poskytuje značnou flexibilitu. Lze například přeskakovat objednací týdny, měnit den a čas doručení, případně objednávku zrušit. Služba navíc pomáhá lidem šetřit. A to nejen čas, který je nutný vynaložit na nákup v obchodech a na výběr receptů, ale i potraviny, protože zákazníci vždy dostanou přesné množství pro objednaný počet porcí. V průměru uživatelé Yummy ušetřili 18,5 hodiny, které by jinak strávili po nákupech a vyhledáváním receptů, a 3,5 kilogramu potravin.

„Pomáháme rodinám ušetřit peníze a čas na plánování jídelníčku a nakupování potravin. Ale to je jenom začátek. Budujeme platformu, která pomůže domácnostem vyřešit všechny starosti, které s jídlem souvisejí. Od rozpočtu přes nakupování až po zajištění zdravého a dobrého stravování, a to včetně diety. Vytváříme službu, díky níž to všechno bude stejně snadné jako otočit kohoutkem a pustit vodu,“ říká o budoucnosti Karl Paadam.

Společnost Yummy vznikla v dubnu 2020, aktuálně má padesátku zaměstnanců. Tržby za první polovinu letošního roku překročily v přepočtu 24,5 milionu korun. V prvním investičním kole, které se uskutečnilo minulý rok, získala firma v přepočtu 17 milionů korun. Zúčastnil se ho prestižní evropský akcelerátor Startup WiseGuys a také andělští investoři, například Bart Weymeis, Marko Kruustuk či Herty Tammo. Finanční podpora přišla i od rodinných fondů z New Yorku, Švýcarska a Finska.

Zdroje:
Tisková zpráva, Yummy

Nejnovější články